11. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Balti ärikinnisvara investeeringute maht püsis kõrge

Autor: Margus Tinno, Colliers International investeeringute juht, MRICS partner
Pärast rekordilist 2015. aastat püsis Balti riikides kõrge investeerimisaktiivsus ka 2016. aastal, ulatudes 1,19 miljardi euroni, teatas Colliers.

Investeeringute maht oli kõrgeim Leedus, kus see ulatus 430 miljoni euroni. Järgnesid Eesti 420 miljoni euroga ja Läti 341-miljonilise investeeringute mahuga. Kuigi kogu investeeringute maht oli ca 20% väiksem kui 2015. aastal, siis tehingute arv jäi eelneva aastaga võrreldes vaid 5% madalamaks.

Investeerimisaktiivsust vedasid 2016. aastal mitmed üksiktehingud ja portfellide müügid, sealhulgas Geneba portfelli ja DSV logistikakeskuste müük, Riga Plaza ja Domina ostukeskuse müük Riias, nelja ostukeskuse müük Tallinnas, Kesko Senukai logistikakeskuse müük Kaunases ja Hiltoni hotelli müük Tallinnas.

Lätis oli jätkuvalt domineerivaim kaubandussektor, moodustades 53% kogu investeeringute mahust. Kuigi Eestis olid fookuses investeeringud kõikidesse varaklassidesse, moodustasid suurima mahu investeeringud büroopindadesse - 38%. Leedus liikusid 2016. aastal tähelepanu keskmesse tööstuspindade investeeringud, mille tehingute osakaal ulatus 39%-ni kogu investeeringute mahust.

Keskmine tehingu suurus Balti riikide turul oli 4 miljonit eurot. Investeeringute kogumahust 61% moodustasid tehingud, mis ületasid 10 miljoni euro piiri.  Samas jäi ligikaudu 77% kõigist tehingustest alla 3 miljoni euro piiri.

Üle 30 miljoni euro investeerimistehingud Balti riikides 2016. aastal

Objekt
Linn
Liik
Pindala, m²
Müüja
Investor
Riga Plaza kaubanduskeskusRiiaKaubandus34150DiksnaLone Star Funds
Geneba portfellBaltikumBüroo84000GenebaLaurus (NHC and Partners Group)
Domina ostukeskusRiiaKaubandus111 000*KanAm Grund GroupEfTEN Capital
Kesko Senukai logistika-keskusKaunasLogistika67500Baltic Retail PropertiesCPA:17 – Global
Hotell HiltonTallinnHotell23450Olympic Entertainment GroupEast Capital
Vesse kaubandusparkTallinnKaubandus23800Partners GroupEast Captial
Euroopa Liidu MajaTallinnBüroo12300Norber GruppLords LB

* suletud netopinnas sisaldub büroo- ja parkimisala

2016. aastal domineerisid Eesti ja Läti turul peamiselt samad turuosalised, kes varasematel aastatel. Kui Skandinaavia kapital oli Eestis ligi kolmandiku tehingute taga, siis välismaine kapital moodustas koguni 65% investeeringute kogumahust. TOP3 investorit, kelleks 2016. aastal olid East Capital, EfTEN Capital ja Northern Horizon, investeerisid üle poole investeeringute kogumahust. Läti turul domineerisid kohalikud investorid, kes olid 2016. aastal 53% tehingute taga. Kõige aktiivsemate investoritena võib välja tuua EfTEN Capitali, New Hanza Capitali ja New Horizon Capitali, kelle tehingud moodustasid 24% investeeringute kogumahust. Leedu turg jätkas nii kohalike kui ka rahvusvaheliste investeerimisfondide usalduse võitmist. Kuigi Leedu turul domineerisid Baltikumi ja Skandinaavia investorid, tehti üks suurimaid investeerimistehinguid USA fondi CPA:17 poolt, mida juhib globaalselt W.P. Carey Inc.

Colliersi eksperdid ennustavad sarnast investeeringute mahtu Baltimaades ka 2017. aastal, seda tulenevalt investeeringuid otsiva omakapitali rohkusest ja odava laenuraha jätkuvast olemasolust. Enamgi veel, ka uued professionaalsed investorid teistest regioonidest on enda jaoks Baltimaade ärikinnisvara turgu avastamas.

Investeeringute maht sisaldab ärikinnisvara objekte, mille müügihind ületab 400 000 eurot. See ei sisalda arendusprojekte ega maatehinguid.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474