13. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lihtne raha hukkamise viis: osta ärikinnisvara!

Foto: Pixabay
Praeguste hindade juures on lihtsaim viis raha hukata osta ärikinnisvara ja arenduskinnistuid, leidsid ärikinnisvara asjatundjad Eesti Kinnisvarafirmade Liidu (EKFL) kevadkonverentsil.

Kapitali pakutakse praegu väga palju kui seda tahetaks ära hukata, oleks seda väga lihtne teha, lajatas EfTEN Capital ASi tegevjuht Viljar Arakas ärikinnisvara teemalises diskussioonipaneelis, mis kandis intrigeerivat pealkirja “Kuidas äriruumide külluses ellu jääda?”.

Vaata kava SIIT!

“See võib olla aastaid kestev normaalne olukord, kus tuleb istuda käte peal ja hoida pea külm,” lisas Arakas meenutades, et EfTEN on ametlikult välja öelnud, et ei osta ärikinnisvara, kuna hinnad on läinud liiga kõrgeks.

Amortiseerunud või ka lihtsalt moraalselt vananenud ärihoonete tühjakskolimine ning kaasajastamine on omanikele tõsine väljakutse. Ardi Roosimaa tõi positiivse näitena välja endise statistikaameti hoone, mis rekonstrueerimise käigus sisuliselt maha kisti ja uuesti üles ehitati.

Praegu Centenniali nime kandev projekt asub Tallinna südalinna piiril, kuid sellele kulus algselt plaanitust rohkem aega ning raha. Uute üürnike leidmiseks tuli arendajal üle vaadata nii rekonstrueeritava hoone algne kontseptsioon kui ka üürihind.

Halvema asukohaga amortiseerunud hoonete puhul võivad omanikud rekonstrueerimiskulusid kokku lüües avastada, et nad ei jõuaks oma investeeringuga vabal turul makstavat üürihinda aluseks võttes iialgi plussi.

“Viimase paari kuu jooksul on meile tulnud meeletu arv pakkumisi sisse kinnistute ostmiseks. Hinda ei taheta öelda, tahetakse, et pakuksime oma hinna,” rääkis samas Kaamos Kinnisvara ASi juhatuse liige Priit Uustulnd. “Võibolla kõik tahavad exitit teha (ärist väljuda – toim), ei oska öelda. Hoiame turul silma peal, kuid ei ole ärikinnisvara puhul viimased paar aastat leidnud midagi, mida osta.”

“Ma ei ennusta siin mingit kriisi, aga see situatsioon, mis meil on, nõuab kainet pead, tõdes ka diskussioonipaneeli juhtinud Uus Maa Property Advisors OÜ partner Ardi Roosimaa ja uuris Arakalt, kuidas EfTEN oma vanemate ärihoonete majandamisega toime tuleb ning tühjenevatele pindadele uued üürnikud leiab. Juunis kolib seniselt kontoripinnalt aadressil Pärnu mnt 105 ära Äripäeva toimetus. Kuna ärihoone kuulub praegu EfTENile, lubas Arakas, et teeb vabanevates ruumides remonti ning jagab need väiksemateks.

Üle 10-eurosele ruutmeetrihinnale diskussioonipaneelis osalejad suurt ei panustanud. Vaid mõnes eriti hea asukohaga hoones õnnestub uute pindade massilisel juurdetulekul ehk saada üüriks 14 eurot ruutmeetrist, arvasid nad.

Uute suurte hoonete valguses lahati ka kaubanduspindade ja ladude perspektiive. “Kui sa Tallinna piirist välja lähed, võid end seal surnuks kandideerida. Mina sinna sektorisse investeerida ei julge,” ütles Arakas ladude kohta.

“Vanalt pinnalt uuele kolides tõuseb vähemalt mõtlemisvõime,” loetles Roosimaa kolima motiveerivaid tegureid. “Kui raha tuleb peale ja usk on suur, hakatakse ehk ehitama midagi põnevamat, kui Exceli-maja (uus rahandusministeeriumi hoone – toim),” avaldas ta lootust.

“Kui usud, et üürihinnad kasvavad samas taktis inflatsiooniga ja intressid püsivad madalad veel 100 aastat, võid kuuekohalise hinnasildiga leppida. Mida võib neile soovida, pärituult purjedesse ja laululusti südamesse,” võttis Arakas kokku ärikinnisvara arendustegevuse mõttekuse praeguses majandussituatsioonis.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474