Lihtne raha hukkamise viis: osta ärikinnisvara!

Raha põleb
Raha põleb

Praeguste hindade juures on lihtsaim viis raha hukata osta ärikinnisvara ja arenduskinnistuid, leidsid ärikinnisvara asjatundjad Eesti Kinnisvarafirmade Liidu (EKFL) kevadkonverentsil.

Kapitali pakutakse praegu väga palju kui seda tahetaks ära hukata, oleks seda väga lihtne teha, lajatas EfTEN Capital ASi tegevjuht Viljar Arakas ärikinnisvara teemalises diskussioonipaneelis, mis kandis intrigeerivat pealkirja “Kuidas äriruumide külluses ellu jääda?”.

“See võib olla aastaid kestev normaalne olukord, kus tuleb istuda käte peal ja hoida pea külm,” lisas Arakas meenutades, et EfTEN on ametlikult välja öelnud, et ei osta ärikinnisvara, kuna hinnad on läinud liiga kõrgeks.

“Viimase paari kuu jooksul on meile tulnud meeletu arv pakkumisi sisse kinnistute ostmiseks. Hinda ei taheta öelda, tahetakse, et pakuksime oma hinna,” rääkis samas Kaamos Kinnisvara ASi juhatuse liige Priit Uustulnd. “Võibolla kõik tahavad exitit teha (ärist väljuda – toim), ei oska öelda. Hoiame turul silma peal, kuid ei ole ärikinnisvara puhul viimased paar aastat leidnud midagi, mida osta.”

“Ma ei ennusta siin mingit kriisi, aga see situatsioon, mis meil on, nõuab kainet pead, tõdes ka diskussioonipaneeli juhtinud Uus Maa Property Advisors OÜ partner Ardi Roosimaa ja uuris Arakalt, kuidas EfTEN oma vanemate ärihoonete majandamisega toime tuleb ning tühjenevatele pindadele uued üürnikud leiab. Juunis kolib seniselt kontoripinnalt aadressil Pärnu mnt 105 ära Äripäeva toimetus. Kuna ärihoone kuulub praegu EfTENile, lubas Arakas, et teeb vabanevates ruumides remonti ning jagab need väiksemateks.

Üle 10-eurosele ruutmeetrihinnale diskussioonipaneelis osalejad suurt ei panustanud. Vaid mõnes eriti hea asukohaga hoones õnnestub uute pindade massilisel juurdetulekul ehk saada üüriks 14 eurot ruutmeetrist, arvasid nad.

Uute suurte hoonete valguses lahati ka kaubanduspindade ja ladude perspektiive. “Kui sa Tallinna piirist välja lähed, võid end seal surnuks kandideerida. Mina sinna sektorisse investeerida ei julge,” ütles Arakas ladude kohta.

“Vanalt pinnalt uuele kolides tõuseb vähemalt mõtlemisvõime,” loetles Roosimaa kolima motiveerivaid tegureid. “Kui raha tuleb peale ja usk on suur, hakatakse ehk ehitama midagi põnevamat, kui Exceli-maja (uus rahandusministeeriumi hoone – toim),” avaldas ta lootust.

“Kui usud, et üürihinnad kasvavad samas taktis inflatsiooniga ja intressid püsivad madalad veel 100 aastat, võid kuuekohalise hinnasildiga leppida. Mida võib neile soovida, pärituult purjedesse ja laululusti südamesse,” võttis Arakas kokku ärikinnisvara arendustegevuse mõttekuse praeguses majandussituatsioonis.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised