25. aprill 2017

Simsalu: kokkuleppel saab deposiiti asendada

Reimo Simsalu
Autor: Egon Enula, kutseline hindaja, Arco Vara Tall

Mitme kuu deposiiti võib asendada pangagarantii või emaettevõtte garantiikirjaga, räägib Arco Vara äripindade osakonna juht Reimo Simsalu.

Tavaliselt tahetakse väikeste lao- ja tootmispindade üürnikelt lepingu sõlmimisel kolmekuulist deposiiti ja ühekuulist üüri ettemaksu. See on väikeettevõtetele selgelt üle jõu. Paljud üürikliendid ei tea, et vajadusel saab kokku leppida ka deposiidi ajatamises mitme kuu peale, asendada deposiit pangagarantii või emaettevõtte garantiikirjaga. Deposiidi ajatamisel makstakse koos iga kuu üüriga ühe kuu üürimakse suurune deposiit, kuni kolme kuu suurune deposiidisumma saab täis.

Tähtajatuid üürilepinguid tegevad kinnisvaraomanikud võiks samas mõelda, milline on üürniku motivatsioon kolmekuulist deposiiti maksta ning ruumide kasutuselevõtuga seotud investeeringuid teha, kui nad võivad olla sunnitud vaid kolme kuulise etteteatamisajaga lahkuma.

Seaduse järgi deposiidile käibemaksu ei lisata. Deposiidiarved on ilma käibemaksuta. Ka peaksid üürileandjad deponeerima tagatisraha eraldi arveldusarvel lahus muudest varadest ning maksma ka selle aja eest õiglast intressi. Seda aga tihtipeale ei tehta.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806