4. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas 50 aastat konkurentsis püsida?

Gert Jostov
Autor: Eiko Kink
Täna ei arva meist keegi, et teeb sama tööd samal ametikohal 40-50 aastat, aga kuidas konkurentsis püsida? Loe Technopolis Ülemiste ASi juhatuse esimehe Gert Jostovi soovitusi.

Technopolis Ülemiste ASi juhatuse esimehe Gert Jostovi hinnangul on järjepidev õppimine ainus viis, kuidas vähemalt 50 aastat tööjõuturul konkurentsis püsida. Täiskasvanute õppesüsteem Eestis vajab samas muutust. Lisaks töötajale tuleks rohkem motiveerida ka tööandjat õppimist soodustama, näiteks läbi täiendavate maksusoodustuste.

„Enamikul meist seisab peale keskkooli lõpetamist ees umbes 50 aastat tööjõuturul, mille vajadused muutuvad üha kiiremas tempos,“ ütles Jostov. „Tööelus on üks tähtsamaid omadusi adapteerumisvõime. Võtmeküsimus seisab selles, kuidas õppida töö käigus ja töö ajal, kuidas motiveerida inimesi enda teadmisi arendama juba siis, kui nad on sisuliselt oma karjääri tipul. Ja kuidas motiveerida tööandjat ning näidata talle, et isiklikust arengust huvitatud töötajast on talle pikemas perspektiivis rohkem kasu kui kahju.“

Jostov mainis, et sel nädalal avaldas töötukassa uudise, et teatud suure tööjõuvajadusega ametitele on võimalik edaspidi riigilt koolitustoetust taotleda, kuid üldjuhul tähendab inimeste koolitamine tööandjale pigem kulu ja bürokraatiat. Kui tegemist ei ole just väga spetsiifilise tasemekoolitusega, tuleb tööandjal koolitustelt tasuda erisoodustusmaksu. Selline süsteem on ajale jalgu jäänud ega vasta elukestva õppe põhimõttele.

Jostovi hinnangul tuleks lisaks oma erialale täiendada teadmisi just sellistes valdkondades, mis pakuvad siirast huvi. „Kui me tahame kasvatada ettevõtlikke inimesi, peab neil olema võimalik tegeleda huvipakkuvate asjadega, see motiveerib arenema,“ kommenteeris Jostov. Praegusel ajal on erialad omavahel tihedalt läbi põimunud ning teiste valdkondade tundmisest on ka põhitöö juures kasu.

Jostovi enda jaoks on oluline kuulata mida teised sarnases valdkonnas tegutsevad inimesed, sh õpilased, mõtlevad, kuidas nemad asju näevad. „See on ka täiskasvanuna õppimise üks peamisi eeldusi – ei tohi olla liiga enesekindel, et just sinu viis ja meetod on õige,“ selgitas ta. Jostov annab alates aasta algusest Eesti Ettevõtluskõrgkoolis Mainor ettevõtluse teemalisi loenguid ning asus hiljuti õppima ärijuhtimise magistrantuuri Stockholmi Kõrgemas Majanduskoolis Riias.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Külli KaljulindReporter-toimetaja Tel: 58 223 022
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474