21. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aia: vaja on rohkem tuleohutus&shykoolitust

Jaan Aia
Foto: Viking Security
Töötajad peaks oskama kasvõi kinnisilmi tegutseda ja juhtidel ei tasu jääda käed rüpes lootma, et nende ettevõttes tuleõnnetust kunagi ei juhtu, leiab Viking Security ASi projektijuht Jaan Aia.

Tuleohutuskonverentsil 2017 Selverite evakuatsiooniõppuste korraldamist tutvustav Aia rääkis konverentsieelses lühiintervjuus kinnisvarauudised.ee-le, kuidas ta hindab praegust olukorda hoonete tuleohutusega ja millega tuleks senisest oluliselt rohkem tegelda.

Tegeledes ise enamjaolt Selveri kaubanduskekustega, on tuleohutusalane olukord nende uuemates hoonetes isegi hea, vanemates esineb mõningaid probleeme.

Üsna hästi on tavaliselt tehtud erinevate tuleohutuspaigaldiste ja tehnosüsteemide hooldused. Toimub ka töötajate tuleohutusalane instrueerimine ning koolitamine seaduses ette nähtud miinimumtasemel. Koolitamise puhul jääb minu arvates sellest natuke väheseks, et iga töötaja igal hetkel teaks, kuidas täpselt tulekahju korral käituda, mistõttu on ka minu üks eesmärk tõsta töötajate tuleohutusalast teadlikkust ning valmisolekut hädaolukorras tegutsemiseks.

Tihtipeale ei pöörata tähelepanu tuletõkkesektsioonide terviklikkusele. Erinevate tööde käigus puuritakse seintesse läbiviike, mis jäetakse täitmata, kiputakse ka tuletõkkeuksi erinevatel põhjustel avatuks jätma.

Ettevõtete endi poolt võiks rohkem tegeleda just koolitamise ja ennetamisega. Päästeamet on praegu ennetustegevuse päris korralikult käsile võtnud, kuid ettevõtete juhtideni on see visa jõudma. Endiselt tegeletakse pigem tagajärgedega ning arvatakse, et meil ikka midagi ei juhtu. Sisekaitseakadeemia annab välja tuleohutusspetsialisti ja tuleohutuseksperdi kutset – need ongi inimesed, kes saavad oma teadmistega viia tuleohutuse ettevõttes uuele tasemele. Sellisele tasemele, et päästeinpektori visiit ei ole enam üks ja ainus kord aastas, mil ettevõtte tuleohutusalane olukord üle vaadatakse.

Positiivsete näidetena võib tuua näiteks Selveri ja Balbiino, kus on tuleohutus täna väga tõsiselt käsile võetud. Ettevõte on otsustanud probleemid ennetavalt välja selgitada ja nendega tegeleda. See võimaldab paremini planeerida tuleohutuse kulutusi ja arvestada nendega näiteks renoveerimise käigus. Hilisem ümbertegemine või näitkes ettekirjutuse tähtajaks täitmine on juba palju ebamugavam ja kallim.

Arvamus ilmus 2017. aasta maikuu Kinnisvaras, mis keskendus tuleohutusele (vt SIIT). Kõiki Äripäeva Kinnisvara eriväljaandeid saad lugeda SIIT.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474