Ettevõtetel tekib tuleohutuse ülevaatuse tellimise kohustus

Marko Rüü
Marko Rüü

Rohkete puuduste tõttu tuleohutusnõuete täitmisel on päästeametil juba pikka aega tööd rohkem, kui teha jõuab. Seetõttu tahetakse lähiaastatel muuta suuremate hoonete tuleohutuse ülevaatused kohustuslikuks ning kaasata järelevalvesse erasektor.

Ametil ei ole plaanis anda järelevalve funktsiooni täies mahus erasektorile üle, vaid pigem tahetakse erasektorit kaasata, vahendas ajakirjanik Merit Pärnpuu päästeameti ohutusjärelevalve osakonna juhi Marko Rüü sõnu eilselt tuleohutuskonverentsilt.

Rüü kinnitusel ei vasta kuulujutud järelevalve funktsiooni üle andmisest erasektorile tõele. „No ei ole meil sellist plaani ja ma kardan, et see ei saakski olla Eestis võimalik, sest keegi võib küll tähelepanu juhtida, aga erasektor ei saa puudusi menetleda. Ta võib küll soovitada ja anda nõu, et tehke seda või teist, aga mingit sanktsiooni erasektor rakendada ei saa.“

Kui erasektor teeb tuleohutuse ülevaatusi ning lepib kinisvaraomanikuga kokku, mis tähtajaks peavad ettekirjutused olema täidetud, annab tuleohutusekspert edaspidi kontrollimas käimisest ning avastatud puudustest teada ka päästeametile. Ja kui tähtajaks ei ole probleem likvideeritud, sekkub päästeamet, selgitas Rüü asjade käiku. Kontrollikohustus ja asjade käik pannakse kirja neisse seadusemuudatustesse, mida praegu ette valmistatakse.

„Üks probleem, mida me tuleohutuse seaduse muudatustega soovime lahendada, on see, et meie hinnangul on ehitisi vaja kontrollida rohkem kui päästeamet riskipõhiselt suudab,“ märkis Rüü.

Päästeamet teeb aastas umbes 4000 tuleohutuse ülevaatust, samas kui ülevaatust vajavaid hooneid on Eestis 600 000 ringis. Samuti on päästeameti töötajad täheldanud, et igas hoones, kus ametnik käib, leitakse parandamist vajavaid puudusi.

Ei pea siiski kartma, et inimeste kodusid hakataks massiliselt kontrollimas käima. Päästeameti sihikul on pigem 70 000 kuni 100 000 suuremat, avaliku kasutusega või tööstusotstarbelist hoonet.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised