22. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RKASi juht paneb ameti maha

Foto: RKAS
Otsekohese suuvärgi tõttu skandaali sattunud Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) juht Urmas Somelar teatas tagasiastumispalve esitamisest.

Allpool Urmas Somelari pöördumine, mille ta saatis ajakirjandusväljaannetele.

Esitan käesolevaga Riigi Kinnisvara ASi nõukogule oma tagasiastumispalve ettevõtte juhatuse esimehe kohalt. Soovin selle sammuga anda uuele nõukogule võimaluse keskenduda oma lähikuude töös J. Kuperjanovi 9 seotud küsimuste aruelule, mitte erinevate lindistuste kuulamisele ja kuuldu hindamisele.

Riigihalduse minister Jaak Aab leiab, et RKASi juhatuse esimehe Urmas Somelari tagasiastumine oli õige samm ja ta tunnustab, et Somelar võttis vastutuse oma käitumise eest, edastas rahandusministeerium.

„Küll eksitab Urmas Somelar avalikkust oma põhjendustega. Minu ettepanek Urmas Somelarile tagasi astumiseks oli seotud ainult tema ebaeetilise käitumisega, mis ei ole sobiv riigi äriühingu juhile. Kuna see polnud esmakordne taoline juhtum, ei näinud ma sellises olukorras muud võimalust. Kahetsusväärne on Urmas Somelari käitumine avalikkuse ja ajakirjanduse ees – tema püüe siduda juhtunut muude otsuste ja asjaoludega, millega ta alusetult kahjustab enda poolt juhitud riigi äriühingu, ministrite ja riigiametnike mainet.“

Saatsin 19. juunil välja isikliku kommentaari, milles Eesti vabariigile kuuluva äriühingu juhatuse liikmena teatasin oma resoluutsest vastuseisust riigihaldusministrist omaniku esindaja soovile tekitada äriühingule rahalist kahju. Sellele järgnenud meediashow’d alustati riigihaldusminister Aabiga kooskõlastatult minu kahetsusväärsete väljaütlemiste fookusega, kuid tänaseks on ka avalikus meedias rõhuasetus jõudnud tegelike skandaali keskmes seisvate küsimusteni. Peamiseks teemaks, millele tuleb tähelepanu pöörata - kuidas ja mis eesmärkidel juhivad Eesti vabariiki esindavad ministrid, nendele alluvad ametnikud riigile kuuluvaid äriühinguid.

Minu poolt nädala alguses tõstatatud J. Kuperjanovi 9 võõrandamise juhtumi näitel on hetkeolukord kaugel ideaalist ja isegi rahuldavast olukorrast. Kuna minu sirgeselgsus ja pühendumus ettevõtluse ideaalile on teinud võimatuks koostöö jätkumise mitmete riigiasutuste ja minu poolt juhitud RKASi vahel, otsustasin tagasi astuda. Loodan, et meedia võtab Kuperjanovi 9 võõrandamise teema osas teatepulga üle ja hoiab sellel juhtumil hoolsalt silma peal. Oma tagasiastumisega võimaldan RKAS kollektiivil jätkata oma tööd paremas õhkkonnas ning annan uuele nõukogu koosseisule võimaluse juhtida RKASi õiglaselt ja ausalt. Usun, et nad teevad ka J. Kuperjanovi 9 hoone osas Riigi Kinnisvara AS kui äriühingu jaoks õiglase otsuse.

Tänan südamest kõiki oma kolleege RKASist rasketel hetkedel osutatud toetuse ja mõistmise eest, soovin neile tarkust, kainet meelt ja tugevat selgroogu edasisel tööl.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474