25. juuli 2017

Tark maja aitab hoida kutsumata külalised kodust eemal

Autor: Jung
Suvekuudel veedetakse tavapärasest rohkem aega kodust eemal ning pererahvast tühjaks jääv kodu võib ligi meelitada kutsumata külalisi. Targa maja lahendusi tootva JUNGi esindaja Mark Meltsi sõnul võib lahkudes kodu rahuliku südamega targa maja hoolde usaldada.

Targa maja süsteemis pannakse Meltsi sõnul turvalahendused detailselt vastavalt pererahva vajadustele ja soovidele paika ning edasi toimetab see juba suuresti iseseisvalt. „Tark maja on võimeline aru saama, kui pererahvas kodust lahkub, kontrollib seejärel hoolikalt üle, kas kõik aknad ja uksed on kenasti kinni ning sulgeb vajadusel. Lülitab sisse signalisatsioonisüsteemi ning jälgib süsteemi ühendatud rohkete sensorite ja kaameratega tähelepanelikult liikumist nii väljas kui majas sees,“ ütles Melts.

Tark maja annab kõigest tavapäratust kasutajale nutiseadme teel märku ning teate saabumisel saab interneti vahendusel juba enne turvafirma saabumist järgi vaadata, millega on tegemist. Kuigi kasutaja igapäevane sekkumine targa maja juhtimisse on vajalik minimaalselt, annab süsteemi nutiseadmega ühendamine Meltsi sõnul kasutajale rohkelt lisavõimalusi. „On äärmiselt mugav, kui distantsilt saab suhelda ukse taga viibiva isikuga, avada koduukse pereliikmele, kes on võtmed maha unustanud või näiteks väljastada ja tühistada läbipääsuõigusi. Kõige enam soovitakse aga aeg-ajalt ka oma silmaga veenduda, et kodus on kõik kontrolli all,“ ütles Melts.

Meltsi sõnul saab turvalisust tõsta veelgi, kui varustada läbipääsud tavapärase võtme asemel sõrmejäljelugejaga või kasutada hoopis mobiilset sisenemist. „Süsteemis registreeritakse isikud, kellel on läbipääsuõigus ning nii teab tark maja täpselt, keda tohib sisse lasta. Kui süsteemile tundmatu isik sisenemist katsetab, teavitab tark maja sellest koheselt omanikku, teeb katsetajast muuhulgas pildi ning salvestab selle kuupäeva ja kellaaja täpsusega,“ selgitas Melts.

Meltsi sõnul saab lisaks tavapärastele turvalahendustele hõlpsasti rakendada ka teisi targa maja süsteemi ühendatud eluaseme funktsioone, näiteks valgustust ja multimeediasüsteeme. „Süsteemi saab näiteks seadistada selliselt, et väravast sisenemisel süttib automaatselt valgustus, hakkab mängima raadio või televiisor. Nii jäljendab tark maja pererahva kodus viibimist ja aitab kutsumata külalisi majast eemal hoida. Võimalusi, kuidas targa maja süsteemis kodu turvalisust tagada, on seega pea lõputult,“ ütles Melts.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Külli KaljulindReporter-toimetaja Tel: 58 223 022
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474