7. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nordea ootab eratarbimisse pööret

Foto: Pixabay
Hiljuti uue majandusprognoosi avaldanud Nordea pank rõõmustab ettevõtete investeeringutest tekkinud majanduskasvu pärast ja lubab järgnevatel aastatel positiivset pööret ka eratarbimisse.

Investeeringute hüppeline kasv on selgelt ületanud ootusi, teatas pank. Lisaks taristuinvesteeringute aktiveerumisele on rekordiline kasv seotud ettevõtete investeeringutega. Investeeringute kasv hõlmab nii era- kui ka riigiettevõtteid ja lubab oodata nelja protsendipunkti poole pürgivat majanduskasvu,“ kommenteeris Nordea peaökonomist Tõnu Palm.

Kapitali kogumahutus panustas tänavuse aasta esimesel poolel majanduskasvu ligi 3,8 protsendipunktiga. Võrdluseks toetas eratarbimine majanduse elavnemist kõigest 0,9%-ga.

Palmi sõnul pakuvad välisnõudlus, elamuehitus ja suuremahulised taristuprojektid positiivseid ekspordi- ja investeeringuväljavaateid ka järgnevatel kuudel. „Kõrge kindlustunde taustal soojendatakse üles nii vanu, kui alustatakse täiesti uusi investeerimisprojekte, mistõttu investeeringute kasvuhüppeid tuleb ette ka edaspidi. Ehitiste rekonstrueerimise kõrval on kasvanud investeeringud transpordivahenditesse ning vähemal määral ka masinatesse ja seadmetesse,“ ütles Palm.

Sissetulekute kasv ja maksusoodustused hoogustavad tarbimist. Aasta algas tagasihoidliku protsendipunktise tarbimiskasvuga esimeses kvartalis. Palmi hinnangul on jaemüügitulu vaoshoitud 2%-ne aastakasv püsivhindades ajutine ja ei peegelda eraisikute tegelikku tarbimishuvi. „Eratarbimise kasvutempo turuhindades on pigem hoogne ja võrreldav palgakasvu tempoga. Käimasoleva majandustsükli kõrgeim tarbijate kindlustunne ja soodsad intressid toetavad seda, et moes oleks liisinguga soetatud uued autod ja pigem uus kinnisvara,“ selgitas Palm.

Eesti esimese kvartali 4,4%-line SKP kasv koos märkimisväärse ekspordi ja investeeringute panusega näitab selgelt, et majandus taastub vähikäigust ja sellele järgnenud paigalseisust. Balti riikide puhul jääb majanduskasv pikemas perspektiivis vahemikku 2-3%, kui seda ei tõsta investeeringud tootlikusse.

Samas ei tohiks hoogsa kasvu taustal unustada globaalseid riske. Väljakutseks on ka kiire hinnakasvu ohjeldamine.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474