3. oktoober 2017

Kinnisvara müügist saadud tulu deklareerimata?

Maksu- ja tolliameti teenindusosakonna peaspetsialist Hannes Udde
Autor: Erik Prozes
Maksuametnikud võtavad lähiajal ühendust rohkem kui 8000 inimesega, kellel on veel möödunud aasta tuludeklaratsioon esitamata või kes on osa tulu deklareerimata jätnud.

Pooltel juhtudel ootab juurde lisamist välismaalt teenitud tulu, mida on kokku 42,2 miljonit eurot, teatas maksu- ja tolliamet.

„Andmevahetus teiste Euroopa riikidega on üha parem ja seetõttu on ka meil rohkem infot nende Eesti maksumaksjate kohta, kes möödunud aastal välismaal tulu teenisid. Kui nüüd on mingil põhjusel jäänud see info tuludeklaratsiooni kirja panemata, soovitame oma andmed kindlasti võimalikult kiiresti üle vaadata,“ kommenteeris maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde.

Välistulu teenimise tõttu tuludeklaratsiooni täiendada umbes 3000 inimesel. Lisaks on 1157 inimest, kes ei ole tuludeklaratsiooni esitanud, kuid on välismaalt tulu saanud.

Teine suurem deklareerimata tulu allikas on metsa või kinnisvara müük. „Selgitame siin koos deklaratsiooni esitajaga välja, kas tal on kohustus täiendavat tulumaksu tasuda või mõne maksusoodustuse kasutamisega võimalik ka tulumaksu tagasi saada. Tulumaksu tasumise kohustus tekib näiteks juhul, kui inimene on välja üürinud oma korteri, müünud kasvava metsa raieõigust või metsa, saanud tulusid välismaalt,“ selgitas Udde. Maksusoodustusi saab näiteks eluasemelaenu intressidelt, koolituskuludelt ja annetustelt. Lõplik juurde maksmisele või tagastamisele kuuluv summa saadakse, kui kõik möödunud aasta jooksul saadud tulu ja tehtud kulu on arvesse võetud.

Tulu teenimist 2016. aastal deklareeris üle 619 700 inimese. Deklaratsioonide kohaselt kuulus tagastamisele 97,9 miljonit eurot ja juurde määrati üle 33,7 miljoni euro tulumaksu. Kokku on järelkontrollis 8252 inimese tuludeklaratsioonid.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474