18. oktoober 2017

EKFL: ootused täis mõõdukat optimismi

Päikesepaisteline sügis
Autor: Pixabay
Kinnisvaraettevõtjad ootavad varasemast vähem elamispindade müügihindade tõusu, kuid senisest suuremat tehingute arvu, selgus Eesti Kinnisvarafirmade Liidu (EKFL) uuringust, mida korraldatakse kaks korda aastas.

"Müügihindade tõusuootusi võib põhjendada eeskätt tugeva nõudluse baasi ja kasvavate ehitushindadega, mis ei luba uusi kortereid varasemast odavamalt turule tuua," kommenteeris EKFLi juhatuse liige ja kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark. "Senine hinnatõus on viimase aasta-pooleteise jooksul olnud ka üsna mõõdukas. Seetõttu võiks üldise majanduskonjunktuuri säilumisel koduostjad jätkuva 4-7 protsendi suuruse aastase hinnatõusu alla neelata," lisas ta.

Äripindade sektorist ootavad kinnisvaraturu osalised ostu-müügi- ja üüritehingute arvu kasvu. Valdavalt osutavad ootused äripindade üürihindade langusele.

"Äripindade, eelkõige büroode ja kaubanduse juurde tootmine on olnud üsna aktiivne, uusi pindu lisandub jätkuvalt. Eks pakkumise suurenemisest olukorras, kus pinna vajajaid sellise hooga juurde ei tule, oodataksegi survet hindadele," selgitas Toompark.

Käivete ja töötajate arvu prognoosimisel olid kinnisvaraettevõtjad jätkuvalt optimistlikud. Siiski on optimism pisut madalamal tasemel, kui 2017. aasta alguses. Siiski oodatakse eelolevalt kuuelt kuult nii ettevõtete käibe kasvu kui ka töötajate arvu suurenemist.

EKFL viib kaks korda aastas läbi kinnisvarasentimendi uuringut. Küsitlusele vastavad liidu liikmed ja teised kinnisvaravaldkonna ettevõtete juhid ning tippspetsialistid. EKFL koondab 60 kinnisvara arenduse, vahenduse ja konsultatsioonidega tegelevat äriühingut.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Külli KaljulindReporter-toimetaja Tel: 58 223 022
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474