7. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Netikaart näitab internetiühenduse võimalusi

Peetri aleviku internetiühendused
Foto: Netikaart.ee
Infosüsteemist Netikaart.ee saab igaüks vaadata internetiühenduse võimalusi erinevates kohtades üle Eesti, teatas kaardi loonud Tehnilise järelevalve amet (TJA).

Netikaardi põhifookus on kaabliga pakutavate ühenduste kaardistamisel ja praegu sisaldab see ainult suuremate sideettevõtete andmeid. Järk-järgult lisanduvad ka ülejäänud sideettevõtted. Interneti leviku üle-eestiline kaardistamine annab ka riigile põhjaliku ülevaate, millistes piirkondades on kõige suurem puudus kiirest internetist. See on hea sisend internetileviku parandamiseks, selgitas TJA.

Päringute abil näeb uuest keskkonnast, milline on kaabelühenduse andmesidekiirus ning seejärel kuvatakse rohelised täpid majadele, kus just sellise kiirusega teenus saab. Täpile klõpsates näeb avanenud hüpikaknas täpsemat infot juba teenuste lõikes. Süsteem kuvab seejuures tehnilist maksimaalset kiirust, mida sideettevõtjad on valmis konkreetsel aadressil kaabli kaudu pakkuma. 3G ja 4G puhul on kuvatavad kiirused hinnangulised.

Turutõrke kaardi päring jaotab Eesti 1x1 km ruutudeks ja joonistab seda tumedama värviga ruudud, mida suurem on puudus päringu andmetele vastava kiirusega internetiühenduse järele.

Netikaart on esimene kogu Eestit hõlmav internetiühenduse kaardistus ja täieneb järk-järgult. Netikaardi andmed hakkavad uuenema kord kvartalis. Statistika päringu vahendusel saab sealt jälgida ka kiire interneti levikut omavalitsuste põhiselt.

Kuna Netikaardi puhul on tegemist suurte andmemahtudega, kus automaatselt analüüsitakse ligi miljoni aadressiobjekti andmeid, võib ette tulla üksikuid vigu andmete töötlemisel.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474