28. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väikearendaja ettekujutus kinnisvara turuväärtusest

Urmas Labande
Foto: Äripäev
EstateGuru laenu tagasimaksmisega raskuses olnud väikearendaja Urmas Labande jagas Äripäevaga oma ettekujutust kinnisvaraarenduse sisust ja hinnamõjuritest.

Vahendame siinkohal katke ajakirjaniku Indrek Mäe intervjuust, kus ta püüab väikearendajalt teada saada, kuidas arendaja investorite raha kasutas ja milles seisnes ehitustegevus, mis pidanuks loogiselt võttes kinnisvara väärtust tõstma.

See tähendab, et tegelikult võib viimase akti järgi olla teie vara väärtus ka vea võrra väiksem ehk samas seisukorras, kui siis, mil te selle ostsite?

See võib olla mõlemale poole, ka ülespoole. Ka täiesti valmis maja lõpphind võib kõikuda 15-17 protsenti. Oleneb hindaja pilgust. Oleneb sellest, kas ta saab aru, et seal on Uus-Meremaalt toodud katus, tsingitud alumiinium, kivipuistega esimene Eestis. Selline katus, selle võite pealkirjaks panna.

Aga milles asi on? Kui te ei jäta seda järgi, siis ma pöördun kaposse. Aga milles asi on praegu?

Eesti Kinnisvara Hindajate Ühingu juhatuse liige ja Lahe Kinnisvara kutseline hindaja Karin Lapp peab 17. jaanuaril veebiloengu sellest, kuidas kinnisvara eksperthinnangut ehk rahvakeeli hindamisakti lugeda, et sealt õige info üles leida. Veebiseminar on kasulik nii pimedat kinnisvarausku väikeinvestoreile kui ka kinnisvaraomanikele, kes ei usu, et nende kinnisvara vabal turul nii vähe maksab, ehkki katusekattematerjal on toodud Uus-Meremaalt jne-jne.

Täpsem info ja registreerimine veebiseminarile: Anne Oja, [email protected].

Küsisin vaid mõne küsimuse investorite raha kasutamise kohta.

Raha on kulunud maja ehitamiseks.

Kogu investorite raha, hoolimata sellest, et see valmidusastmes ei kajastu?

Aga miks ta ei ole nii suur? Te ei tea, sellepärast, et seal on jäänud ainult maalritööd. Te ei tea, mis sisekujundus sinna tuleb. See valmidusaste on isegi rohkem, kui oleks vaja praegu.

Kõik see 30-40 protsenti, mis hindamisakti alusel täielikust valmidusest puudu on, see kõik on sisekujundus ja maalritööd, kõik muu on valmis?

Loomulikult, aga milles asi on? Öelge oma anonüümsele kaebajale, et mul on temast villand ja ma kirjutasin juba politseile avalduse.

Milles on praegu asi? Investorid on raha tagasi saanud, maja on püsti, kõik on hästi. Ma tegelen oma teiste äridega. Likviidsusprobleem on lahendatud, kõik on hästi.

Täispikkuses intervjuud saab lugeda SIIT.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474