20. märts 2018

Kohtulik kompromiss võlgnikuga – maksegraafik?

Autor: Pixabay

Kohtuistungil tegi kohus ettepaneku lõpetada korteriühistu võlavaidlus kohtuliku kompromissiga. Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) selgitab, mida see tähendab.

"Vastavalt kohtu ettepanekule peaksite alustama võlgnikuga läbirääkimisi, leidmaks ühisosa kohtuvaidluse kokkuleppega lõpetamiseks," ütles EKÜL jurist Margus Saulep ajakirja Elamu uues numbris.

Kui kompromissläbirääkimised on edukad, vormistavad pooled kohtuliku kompromisslepingu, milles on ära näidatud võla likvideerimise tingimused, sealhulgas maksetähtajad. Kompromissleping edastatakse kohtule kinnitamiseks. Kohus kinnitab kohtuliku kompromisskokkulepe kohtumäärusega, mis edastatakse nii hagejale kui ka kostjale. “Juhin veel tähelepanu sellele, et kui võlgnik kohtumääruses märgitud kompromisstingimusi ei täida, saab korteriühistu pöörduda kohtutäituri poole ja algatada täitemenetluse," lisas Saulep.

EKÜL õigusosakonna juhi Urmas Mardi sõnul on majandamiskulude võlgnikud korteriühistute üks suuremaid probleeme ja võlgade menetlemise kuldreegliks on kiirus. Mida kauem võlanõude menetlusega tegeletakse, seda kallimaks muutub menetlus ja probleemsemaks raha saamine. Samuti on oluline teada, et uuest seadusest tulenev pandiõigus korteriühistutele tagab eelisnõudeõiguse maksimaalselt ühe aasta majandamiskulude suuruses summas.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806