Kohtulik kompromiss võlgnikuga – maksegraafik?

Kohtuistungil tegi kohus ettepaneku lõpetada korteriühistu võlavaidlus kohtuliku kompromissiga. Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) selgitab, mida see tähendab.

"Vastavalt kohtu ettepanekule peaksite alustama võlgnikuga läbirääkimisi, leidmaks ühisosa kohtuvaidluse kokkuleppega lõpetamiseks," ütles EKÜL jurist Margus Saulep ajakirja Elamu uues numbris.

Kui kompromissläbirääkimised on edukad, vormistavad pooled kohtuliku kompromisslepingu, milles on ära näidatud võla likvideerimise tingimused, sealhulgas maksetähtajad. Kompromissleping edastatakse kohtule kinnitamiseks. Kohus kinnitab kohtuliku kompromisskokkulepe kohtumäärusega, mis edastatakse nii hagejale kui ka kostjale. “Juhin veel tähelepanu sellele, et kui võlgnik kohtumääruses märgitud kompromisstingimusi ei täida, saab korteriühistu pöörduda kohtutäituri poole ja algatada täitemenetluse," lisas Saulep.

EKÜL õigusosakonna juhi Urmas Mardi sõnul on majandamiskulude võlgnikud korteriühistute üks suuremaid probleeme ja võlgade menetlemise kuldreegliks on kiirus. Mida kauem võlanõude menetlusega tegeletakse, seda kallimaks muutub menetlus ja probleemsemaks raha saamine. Samuti on oluline teada, et uuest seadusest tulenev pandiõigus korteriühistutele tagab eelisnõudeõiguse maksimaalselt ühe aasta majandamiskulude suuruses summas.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised