18. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vale tulehäire viis Balti börsid rivist välja

Tabloo tulekahju keskseadme juures annab värviliste tuledega märku, kui majaomanikul on vaja tellida rikke kõrvaldamine või hooldus.
Foto: kinnisvarauudised.ee
Balti ja Põhjamaade börsid olid täna suletud pea terve päeva, sest Nasdaqi masinasaalis käivitus automaatne tulekustutussüsteem ning viis serverid rivist välja.

Börs avati vaid viimaseks kauplemistunniks, vahendas Äripäev. Põhjala börsidel ei avanenud täna pealelõunani isegi börsi koduleht, rääkimata kauplemissüsteemidest. Kauppalehti kirjutas, et rikke põhjuseks on tulekahjuhäire Nasdaqi Rootsis Väsbys paiknevas andmekeskuses ning et Nasdaqi ühendused on saanud tõsist kahju.

Räägime 10. mail toimuval turva- ja tuleohutuskonverentsil, kuidas tagada, et automaatne tulekahju signalisatsioonisüsteem (ATS) tõrgeteta töötaks.

Vaata lähemalt SIIT.

Helsingin Sanomatele selgitas asja Helsingi börsi tegevjuht Henrik Husman: "Nasdaqi masinasaalis käivitus tuletõrjealarm, mis pani tööle automaatse tulekustutussüsteemi, see omakorda kahjustas serverit nii, et kauplemist pole suudetud käima panna."

See on esimene kord, mil aastal 2010 kasutusele võetud süsteemi töös probleeme on, lisas Husman. „See on erakorraline olukord. Meil on olemas ka varusüsteem, aga mingil põhjusel ei ole kauplemise sellele üleviimine õnnestunud,“ ütles Husman.

Husmani sõnul käivitati uurimine, kuid pole teada, mis tuletõrjealarmi käivitas. Praegu on kindel vaid see, et tegu ei olnud tulekahju ega tahtliku teoga. Husman märkis, et juhtunu võib kalliks maksma minna, sest häire tekitab otsest kahju investoritele ja kauplejatele, aga see toob Nasdaqile ka mainekahju.

Erinevalt Põhjalast ei olnud Nasdaqi siinne veebikülg maas, kuna server asub Eestis, mitte Rootsis. Kaubelda Balti turgudel, sealhulgas Tallinnas, siiski ei saanud, kuna kauplemissüsteem asub välismaal.

Rikke tõttu olid häiritud ka väärtpaberikeskuse Nasdaq CSD teenused, mida ei saanud samuti hommikust saati kasutada. Depositooriumis hoiab enda osakuid suur hulk inimesi ja ettevõtteid ning sealsetel kontodel on ka hulgaliselt börsil noteerimata ettevõtete väärtpabereid, sh kõikide aktsiaseltside aktsiad.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474