2. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnovõrkude talumistasud mitmekordistuvad

Foto: Pixabay
Elektri-, gaasi- ja elektroonilise side võrkude talumine muutub maaomanikele senisest mitu korda tulusamaks.

“Elering AS on viimastel aastatel maksnud talumistasu umbes 1900 taotlejale summas ligikaudu 60 000 eurot,” ütles Eleringi kommunikatsioonijuht Ain Köster kinnisvarauudised.ee-le. „Tulevast aastast kehtima hakkav uus tasu arvestamise metoodika kergitab konkeertse kinnistu või kinnistuosa eest saadavat tasu ligikaudu kolm korda ning on näha, et uute talumistasu taotluste laekumine on muutunud veidi aktiivsemaks,” lisas Köster.

Sel aastal on Elering saanud ligi 90 uut talumistasu maksmise taotlust. Et maaomanik saaks samal aastal tasu, tuleb taotlus Eleringile esitada sama aasta 1. juuliks.

Riigikohus otsustas 2015. aastal, et talumistasusid saavad hakata määrama kohtud. Kardeti, et see võib kaasa tuua kohtuasjade laviini. Justiitsministeeriumi eraõiguse talitluse nõuniku Vaike Murumetsa sõnul tekkis eeldatust vähem vaidlusi seetõttu, et võrguomanikud korrigeerisid oma tasupoliitikat ja on viimastel aastatel maksnud maaomanikele varasemast rohkem.

Uus tehnorajatiste talumise tasude seadus ja uus tasude arvestamise reeglistik jõustub 1. jaanuarist 2019. Seadusega sätestatakse koefitsiendid maa kasutamise kitsenduse ulatuse määramiseks. Kui tegemist on sellise maaga, mille sihtotstarbeline kasutamine on tehnovõrgu talumise kohustuse tõttu oluliselt kitsendatud, on kitsenduse sisuline ulatus 100 protsenti.

Kui maa kasutamine on osaliselt võimalik, on kitsenduse sisuline ulatus 50 protsenti. Kui maa kasutamine ei ole oluliselt takistatud ja tehnovõrk on selle maa kasutamiseks vajalik, sellise kitsenduse eest talumistasu ei maksta. Seaduse jõustumisel on tehnovõrkude talumistasuks 7,5 protsenti rajatise aluse maa maksustamishinnast.

Tallinna notar Priidu Pärna räägib täpsemalt uuest seadusest ja tasude arvutamise reeglistikust 16. mail toimuval veebiseminaril. Ta selgitab, kes ja kuidas saab talumistasu nõuda, kui suur on tasu ja milles seisnevad suuremad muudatused võrreldes senise olukorraga.

Registreeru veebiseminarile SIIT.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474