Statistika: halbade eluasemelaenude olukord on hea

Eluasemelaenude käibed ja jäägid kasvavad. Vastupidist trendi näitab viivituses olevate laenude maht.

2018 I kvartali lõpu seisuga oli Eesti panga andmetel viivituses olevate eluasemelaenude maht 198 miljonit eurot. See on 2,8% eluasemelaenude portfellist. Neist laenudest on üle 60 päeva viivituses 29,6 miljonit eurot ehk laenuportfellist 0,4%.

Ligi kolmveerand hilinevate maksetega laenudest ehk 145 miljonit eurot on viivituses alla 30 päeva.

Seis hilinevate laenudega on hea. Hilinevate laenude maht näitab vähenemise trendi nii eurodes mõõdetuna kui suhtarvuna laenuportfelli. Peab aga arvestama, et laenude tasumise hea distsipliin käib sama jalga madala tööpuuduse ja kerkiva keskmise palgaga. Ehk siis majanduse üldine konjunktuur soosib laenuvõtjaid ja annab neile võimaluse võetud laene tagasi maksta.

Halbade laenude hea seisu taga on ka asjaolu, et vaatamata laenujäägi ehk kogu tagasimaksmisel olevate laenude summa suurenemisele püsin laenujäägi ja palkade kogusumma proportsioon kui laenukoormuse indikaator stabiilsel tasemel.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised