Statistika: halbade eluasemelaenude olukord on hea

Foto: Pixabay

Eluasemelaenude käibed ja jäägid kasvavad. Vastupidist trendi näitab viivituses olevate laenude maht.

2018 I kvartali lõpu seisuga oli Eesti panga andmetel viivituses olevate eluasemelaenude maht 198 miljonit eurot. See on 2,8% eluasemelaenude portfellist. Neist laenudest on üle 60 päeva viivituses 29,6 miljonit eurot ehk laenuportfellist 0,4%.

Ligi kolmveerand hilinevate maksetega laenudest ehk 145 miljonit eurot on viivituses alla 30 päeva.

Seis hilinevate laenudega on hea. Hilinevate laenude maht näitab vähenemise trendi nii eurodes mõõdetuna kui suhtarvuna laenuportfelli. Peab aga arvestama, et laenude tasumise hea distsipliin käib sama jalga madala tööpuuduse ja kerkiva keskmise palgaga. Ehk siis majanduse üldine konjunktuur soosib laenuvõtjaid ja annab neile võimaluse võetud laene tagasi maksta.

Halbade laenude hea seisu taga on ka asjaolu, et vaatamata laenujäägi ehk kogu tagasimaksmisel olevate laenude summa suurenemisele püsin laenujäägi ja palkade kogusumma proportsioon kui laenukoormuse indikaator stabiilsel tasemel.

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806