Autor: kinnisvarauudised.ee • 25. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Siim Kallas: Endise Piilupesa hoone arhitektuurimälestis talletatakse

Täna alustati Kaluri tee 10 kinnistul paiknenud endise Piilupesa lasteaia hoone lammutamistööde ettevalmistamisega. Lammutamise vajaduse tingis hoone halb tehniline olukord ning kõrge turvalisuse oht kogukonnale.

Viimsi Vallavalitsuse eesmärk on tagada oma kogukonnale turvaline elukeskkond. „Politsei on viidanud, et noortel on tavaks saanud vana lasteaia hoonesse sisse murda ja seal lõhkuda ning meelemürke tarvitada. Kinnistu omanik on korduvalt võtnud kasutusele ettevaatusabinõud, millest kahjuks ei ole abi olnud, sest sissemurdmised ja lõhkumised on jätkunud. Selle tõttu on kannatada saanud ka hoones olev invetar, mida omanikud on püüdnud säilitada,“ sõnab Siim Kallas.

Eesti Arhitektide Liidu seisukoht on, et XX sajandi arhitektuurinäidis tuleb amortiseerumisest ja hoone ohtlikkusest hoolimata säilitada. „Hoone, millel on ulatuslikud niiskuskahjustused, vundamendi- ja seinakahjustused ning lisaks ka vajumised, ei ole võimalik päästa. Lisaks sellele on hoonel ulatuslikud seenkahjustused, mis on tervisele ohtlik ning millel kindlasti on oma osa ka omaaegsel ehituskvaliteedil. Vallavalitsuse soov on XX sajandi arhitektuuri ilu siiski säilitada, mille tõttu koostatakse hoone kohta ajalooline õiend, et hoone arhitektuurilist pärandit arhiveerida,“ ütleb Kallas.

„2007. aastal algatasid Muinsuskaitseamet ja Kultuuriministeerium XX sajandi arhitektuuri paremiku kaardistamist, et selgitada välja objektid, mis vääriksid säilitamist. Üheteist aasta jooksul ei ole hoonet muinsuskaitse alla võetud ning vahepealsel perioodil on hoone põlema pandud ja tugevalt amortiseerunud. Tänasel päeval tegeleme tagajärgedega, mis oleksid vajanud lahendust kümme aastat tagasi. Mis on alternatiiv olukorrale? Jätta hoone lammutamata ning riskida sellega, et see ühel hetkel kokku variseb? Seda me ei soovi,“ lisab vallavanem.

Lasteaed „Piilupesa“
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474