Lauri Leet • 19 november 2018

Kinnisvarabüroode raport: Hea seis, aga tihe trügimine

Kinnisvarabüroode hea seis on sektori stabiilse kasvufaasi olukorras ootuspärane, ent tihedat konkurentsi büroode vahel pingestavad uued tulijad, kes valdavalt väikese mahuga ettevõtete seas üritavad kaarte laiali jagada, selgub Äripäeva kinnisvarabüroode konkurentsiraportist.

Ingmar Saksing   Foto: Meeli Küttim

Raportist nähtub, et Eestis tegutsevate kinnisvarabüroode töötajate arv on samal ajal viimastel aastatel mõnevõrra kasvanud. Kuigi 2017. aasta võrreldes varasema aastaga muutusi kaasa ei toonud, kasvas 2016. aastal sektori töötajate arv 12,5% ehk 35 töötaja võrra. Sektoris domineerivad väikesed, paari töötajaga ettevõtted. Üle kümne töötajaga ettevõtteid oli 2017. aastal vaid kaheksa ning nendes kaheksas ettevõttes töötas 2017. aastal 37% kõigist sektoris tööga hõivatud inimestest.

Suurima töötajate arvuga ettevõte oli 31 töötajaga LVM Kinnisvara OÜ. Varasema aastaga võrreldes kahanes ettevõtte töötajate arv 1 võrra. Ettevõte kasutab lisaks töötajatele ka koostöölepinguga isikuid. LVM Kinnisvara OÜ-le järgnesid 17 töötajaga RE Kinnisvara AS ja Domus Kinnisvara Vahendus OÜ 13 töötajaga.

LM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing tõdeb, et sarnaselt kõigi teiste sektoritega on ka kinnisvaras headel spetsialistidel ülitihe konkurents. "Kinnisvarafirmade vahelise liikumise kõrval on märgata ka uusi firmasid, mille on asutanud juba tegutsevad kinnisvaramaaklerid. Samas, kinnisvaramaaklerite arv Eestis tervikuna on mõne aasta taguse 1800 maakleriga võrreldes vähenenud 1500 maaklerini.“

Uute tulijate tendentsi kinnitab ka raportis läbi viidud analüüs. Üle 70 000 euro suurust aastakäivet näidanud kinnisvarabüroode arv on viimastel aastatel näidanud kasvutrendi, eriti järsk kasv leidis aset 2017. aastal, mil varasema aastaga võrreldes tõusis selliste ettevõtete arv 26% võrra ehk 135ni, seisab raportis.

Kinnisvarabüroode konkurentsiraport teeb põhjaliku ülevaate valdkonna üldistest trendidest ja pakub erinevate näitajate põhjal moodustatud edetabeleid. Raport, mille valimisse on kaasatud 180 ettevõtet, sisaldab kinnisvarabüroosid, kelle käive ajavahemikus 2014–2017 küündis vähemalt ühel aastal 70 000 euroni.

Äripäeva kinnisvarabüroode raporti saab soetada SIIT

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806