Autor: Kristi Kool • 3. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Analüütik: väikearendajad on muutunud ebakindlaks

Elukondliku kinnisvara turul toimub väike korrektsioon ja jahtumine, mis tingitud eelkõige väiksemate arendajate ebakindlusest. Tarbijate huvi uusarenduste vastu on jätkuvalt suur ning palgakasvu ja intressimäära prognoos hoiab nõudluse uute laenude vastu jätkuvalt kõrgel.
Foto: Raul Mee

Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik Igor Habal kinnitas ettevõtte pressikonverentsil, et elukondliku kinnisvaraturu ostu-müügi tehingute tipp jäi aastasse 2017. „2018. aasta kahe esimese kvartali tulemused olid aastases võrdluses küll kõrgemad, kuid teine poolaasta tõi kaasa languse, mis seletatav valminud korterite arvu vähenemisega. Aasta kokkuvõttes kasvasid elupindade hinnad 5,7%,“ kinnitas analüütik.

2019. aastal peaks uusi kortereid valmima 3500 ringis, kuid tõenäoliselt kujuneb arv väiksemaks. „Eriti väiksemad arendajad, kes ehitavad 1-2 projekti kaupa, võivad jääda ootama. Tänane turu areng soosib eelkõige etapiviisilist arendamist, suuri arendajaid ja nii-öelda pika raha olemasolu,“ rääkis Habal.

Foto: Uus Maa

Praeguse prognoosi järgi valmib alanud aastal uusi kortereid siiski rohkem kui 2018. "Mullu tõid languse just kaks viimast kvartalit", kinnitas Habal. „Kui aasta alguses tuli kvartalis turule umbes 1000 uut korterit, siis III kvartalis 500-600, IV kvartalis 700.“

Et laojäägi realiseerumine on jäänud samaks, siis pole languse taga tarbijate huvi vähenemine, vaid arendajate ebakindlus. „Sisendhindade kasv on olnud hinnakasvust kiirem. Teatavate korterite hinnad on liikunud paar aastat ostuvõimest ette, eriti, mis puudutab uusi värskelt turule tulnud kortereid.“ Habal tõi näiteks Tallinna äärelinna korterid, kus varem kehtis ruutmeetrihind 1800-2200 eurot, kuid nüüd on näha juba hinnataset 2300-2400. „Nii broneerimistasemest kui eelmüügi madalast mahust on näha, et see jääb täna kõrgeks,“ ütles Habal. „Samas on selge, et arendajad kompavad turgu, eriti väikearendajad, kel madalama hinnaga lihtsalt keeruline ehitada ja müüa.“

Ostjatepoolne huvi elukondliku kinnisvara vastu on tema sõnul aga jätkuvalt suur, palgakasvu ja intressimäära prognoos hoiab nõudluse uute laenude vastu jätkuvalt kõrgel.

2019. aasta kinnisvaraturg on analüütiku prognoosi kohaselt jätkuvalt aktiivne, kuid veidi teisel tasemel kui 2017.

„Me oleme Eestis harjunud kiirete tõusude või kiirete langustega, seetõttu on ilmselt kommentaarid turuolukorra kohta vahel veidi üle võimendatud. Meid ootab kerge korrektsioon, kerge jahtumine, aga kuna me pole sellega varem kokku puutunud, siis ei ole me osanud seda omaks võtta.“

PANE TÄHELE!

Tule kuula Uus Maa analüütiku Igor Habali põhjalikku elukondliku kinnisvaraturu analüüsi Äripäeva konverentsil "Kinnisvarapööre".

Konverents toimub juba 20.02.2019! Registreeruda saab SIIN

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474