Autor: kinnisvarauudised.ee • 15. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaugkütteettevõtted saavad uuesti taotleda „Tõhusa kaugküttesüsteemi“ märgist

Juhtivaid Eesti energiatootjaid ja võrguettevõtjaid ühendav Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühing (EJKÜ) väljastab uuesti märgiseid tõhusatele kaugküttesüsteemidele. Huviliste avaldused on oodatud kuni märtsi lõpuni.

Märgise statuut on väljatöötatud EJKÜ poolt ning sellega soovitakse tunnustada ja motiveerida ettevõtjaid, kes on investeerinud taastuvenergiasse ning kasutavad tõhusat koostootmist. Märgise saanud kaugküttevõrk vastab täielikult Euroopa Liidu energiatõhususe direktiivis 2012/27/EL olevale tõhusa kaugkütte- ja jahutuse definitsioonile.

Taastuvenergiale üleminek ja energiatõhususe suurendamine on üks kõige suuremaid eesmärke Euroopa kliima ja energiapoliitikas ning kaugkütte- ja jahutussüsteemidel on oluline tähtsus majanduse dekarboniseerimisel ja CO2 jalajälje vähendamisel. Eestis moodustab soojus ligi poole energia lõpptarbimisest ning kesksete energiasüsteemidega on ühendatud ligi 60% hoonetest.

Hoonete renoveerimisega ning uute hoonete rajamisega on tihedalt seotud ka käesoleva aasta 1. jaanuaril jõustunud ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri määrus nr 63 „Hoone energiatõhususe miinimumnõuded“, mis nüüdsest väärtustab energiatõhusat kaugkütet ja kaugjahutust ning võtab selle arvesse ka hoone investeerimisvajaduse määramisel.

„Märgis on ideaalne vahend tõendamaks ja informeerimaks, et kaugküttevõrk vastab energiatõhususe määruses sätestatud tingimustele ning ka seetõttu tasub võrguettevõtjatel märgist taotleda“ kinnitab ühingu tegevjuht Siim Umbleja. Sellistes energiatõhusates kaugküttepiirkondades pole hoonete omanikel enam vajadust investeerida lokaalsetesse soojuse tootmise seadmetesse, et täita hoone energiatõhususe miinimumnõudeid ning vabanevad vahendid saab suunata hoone välispiirete ja ventilatsioonisüsteemi paremaks muutmiseks

Esimesed “Tõhusa kaugkütte” märgised anti üle möödunud aasta kevadel EJKÜ aastakonverentsil ning tõhusate kaugküttesüsteemide nimekiri on väljatoodud ühingu kodulehel.

PANE TÄHELE!

19.03.2019 toimuval Säästliku hoone konverentsil saab muuhulgas kuulata kogemuslugusid juba ellu viidud energiasäästlikest lahendustest.

Registreeru konverentsile SIIN

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474