Autor: kinnisvarauudised.ee • 22. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvarabürood pöördusid Konkurentsiametisse

Eesti juhtivad kinnisvarabürood Pindi Kinnisvara, Uus Maa, Domus Kinnisvara, CKE Kinnisvara ning Vesper Kinnisvara väiksemate kinnisvarabüroode esindajana esitasid Konkurentsiametile taotluse algatada Eesti Meedia gruppi kuuluvate kinnisvaraportaalide suhtes hinnatõusu tõttu järelevalvemenetlus.
Foto: erakogu

Konkurentsiametile saadetud taotluses paluvad kinnisvarafirmad alustada portaale City24.ee ja KV.EE valdavate ettevõtete OÜ Allepal ja AS kinnisvaraportaal suhtes järelevalvemenetlust, tuvastada konkurentsiseaduse rikkumised ning kohustada portaalide omanikfirmasid lõpetama turgu valitseva seisundi kuritarvitamine ning kõrvaldada sellest tekkinud tagajärjed.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman kinnitab, et portaalid on pärast seda, kui Eesti Meedia omandas mõlema firma 100-protsendilise osaluse, tõstnud kuulutuste avaldamise hinda erinevaid trikke kasutades umbes neli korda. „Viimaste kättesaadavate majandusaasta aruannete järgi oli Eesti Meedia kontserni kuuluvate portaalide turuosa 2017. aastal Eestis üle 98 protsendi. Näib, et turgu valitsev kontsern pole suutnud vastu panna kiusatusele oma seisundit ära kasutada ning kliendid on pidanud taluma regulaarset hinnatõusu. Kõik see tekitab kinnisvarabüroodes põhjendatud kahtluse, et portaalid kasutavad ära oma monopoolset seisundit,“ rääkis Sooman.

Uus Maa Kinnisvara juhatuse liikme Kaie Kass Agcay sõnul ei ole hinnatõus üksnes maaklerfirmade probleem, sest portaalid on kruvinud hinnad üles ka eraisikutest kinnisvaramüüjate jaoks, mis on pea kümme korda kõrgemad, kui mõistlik oleks.

Kinnisvarabürood juhivad oma avalduses veel tähelepanu asjaolule, et turgu valitsevas seisundis olevad Eesti Meedia portaalid takistavad ka klientide vaba liikumist turul. Väikebüroode esindaja Kristi Joosu Vesper Kinnisvarast selgitas, et monopol aheldab väiksemad kinnisvarabürood enda külge, seades väiketegijatele koormavaid tasusid ja ebamugavusi kuulutuste sisestamisel ja haldamisel. „Analoogne klientide vaba liikumise takistamine monopoli poolt on ära lahendatud side-, elektri- ja gaasiturul, millest tulenevalt loodame Konkurentsiameti abil leida lahenduse ka kinnisvaraportaalide turul,“ sõnas Joosu.

Varem on Konkurentsiamet kinnitanud, et ei näe põhjust menetlust alustada. Kinnisvarafirmade loodud portaal on hõivanud pärast lühikest tegutsemisaega turul juba teise koha, selgitas amet Äripäevale.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474