Autorid: Ehitusuudised , kinnisvarauudised.ee • 11. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaateratas pani T1 valmimisele punkti

Täna avatakse kaubandus- ja meelelahutuskeskuse T1 Mall of Tallinna katusel Super Skypargi vaateratas Skywheel of Tallinn, mis viib inimesed 120 meetri kõrgusele merepinnast uue nurga alt pealinna panoraami nautima. Sellega on kaubakeskuse ehitus lõplikult valmis.
Foto: Artur Ivlijev

T1 Mall of Tallinna juhi ja keskuse arendaja Pro Kapital Grupi juhatuse liikme Allan Remmelkoore sõnul saab vaateratta avamisega lõplikult täidetud aastatetagune hulluna tundunud unistus siduda kaubandus ja meelelahutus üheks tervikuks. “Meid ei võetud väga tõsiselt, kui me selle plaaniga kunagi välja tulime. Veel viimase ajani arvati, et tegelikult seda vaateratast ju ei tule. Nüüd on ta aga kohal, ta on erakordne ja kordumatu, ta sõidab ja kaunistab Tallinna siluetti,” lausus Remmelkoor.

Super Skyparki meelelahutuskeskuse operaatorfirma juht Alar Kajari lisas, et vaateratas ei ole kindlasti magnet ainult uuele keskusele, vaid see on maamärk kogu Tallinna ja laiemalt Eesti turismi elavdamiseks.

T1 Mall of Tallinn on esimene keskus Euroopas, mis on paigutanud maamärgina oma katusele vaateratta. Ka maailmas on teada vaid viis sarnast keskust ning needki asuvad kõik Aasias.

Vaateratas pidi algsete plaanide järgi pidi püstitatama kaubanduskeskuse katusele mullu oktoobris. Ostukeskuse arendaja teatel tekkis viiitus vaateratta valmistamiseks vajaliku metalli nappuse tõttu.

Kajari sõnul läks vaateratta ehitus koos kogu vajaliku taristuga maksma 5-6 miljonit, ratta enda ehituse maksumus oli 3,2 miljonit eurot.

Skywheel of Tallinn vaateratta tavalisse gondlisse mahub kuus inimest, samuti sinna pääseb ratastooliga. Gondli mõlemas seinas on mugav klappdiivan - seega saab gondlis nii seista kui istuda. Kõik gondlid on ka kõige külmema ilma vastu soojustatud ja palava suveilma puhul varustatud konditsioneeriga. Kui ühe vaateratta sõidu pikkuseks on planeeritud 12 minutit.

Super Skypargi vaateratas valmis eritellimusena Hollandi pereettevõttes Mondial Rides’i. Üle 100 aasta tegutsenud ettevõte alustas sadamakraanade ehitamisega, kuid viimased 30 aastat on ta keskendunud vaaterataste tootmisele. Mondiali konstrueeritud kuulsaima vaaterattaga saab sõita Pariisis Concorde’i väljakul.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474