Autor: Kristi Kool • 25. aprill 2019

Nõmme ja Pirita turuaktiivsus püsib stabiilne

Aastast 2013 ei ole ei Nõmme ega Pirita linnaosas turuaktiivsuse osas midagi oluliselt muutunud, hinnatase on korteriturul sealsetes piirkondades siiski jätkanud mõneprotsendilist aastast kasvu, mis ilmestab pigem järelturgu, kinnitas Arco Vara analüütik Mihkel Eliste Kinnisvarauudistele.

Vääna 11 kortermaja Nõmmel valmis 2018 sügisel, kõik korterid on müüdud
Autor: Liven Kinnisvara OÜ

Eile avalikustatud Kantar Emori mahukas kodukinnisvara uuringust ilmneb, et ligi pooled kodu vahetamise kavandajad eelistavad uue kodu asukohana Tallinna ja Harjumaad. Tervelt üheksa kümnest Tallinna- ja Harjumaa uusarendustes kodu otsivast Suur-Tallinna elanikust tahab aga osta kodu Tallinna linna piires. Samas pole oma kauguse tõttu kesklinnast kuigi ahvatlevad ka Tallinna enda äärepiirkonnad, sealhulgas Nõmme ja Pirita.

"Mida kõrgem on otsitava kinnisvara väärtus, seda enam kalduvad inimesed eelistama korterit kesklinnas," märkis uuringuekspert Tauno Mändla. "Nende hulgas, kes ei pea paljuks maksta kodu eest 150 000 eurot või enamgi, on kesklinna järel suhteliselt ligitõmbavad ka Põhja-Tallinn ja Kristiine."

Arco Vara analüütiku ja hindaja Mihkel Eliste sõnul erinevad nii Nõmme kui Pirita teistest piirkondadest. „Nõmmet ja Piritat ei saa otseselt võrrelda magalapiirkondadega, sest vastavates linnaosades on pigem olulisem rõhk elamuturul, Pirital sh olulisel määral ridaelamu- ja paarismajade turul. Tüüpkortereid kui selliseid on vastavates linnaosades pigem vähe, ennekõike Pirital. Kuna uusarenduste osakaal on hetkel Nõmme ja Pirita linnaosa puhul kogu Tallinnas ehitamisel olevatest korteritest kokku peaaegu kaks protsenti, siis kaob juba seetõttu igasugune magalapiirkondadega või Kesklinnaga võrreldav kasvupotentsiaal nii tehingute arvu kui ka hinnataseme muutuste osas.“

Analüütik kinnitas, et aastast 2013 ei ole ei Nõmme ega Pirita linnaosas turuaktiivsuse osas midagi oluliselt muutunud ega ole lähiajal ka muutumas. Hinnatase jätkab mõneprotsendilist aastast kasvu, mis ilmestab pigem järelturgu.

„Tallinnas on teisigi piirkondi, kus midagi olulist ei ole juba pikemat aega muutunud, näiteks Vanalinn, mis ei suuda 2014. aastast näidata ei turuaktiivsuse ega ka hinnataseme kasvu isegi tagasi 2013. aasta tasemele, seal on muutuste põhjused olnud muidugi veidi teised,“ lisas Eliste

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474