Autor: Tõnu Toompark • 30. aprill 2019

Statistika: Eluruumide valmimine on endiselt kasvujoonel

2019 I kvartalis sai statistikaameti andmetel Eestis kokku kasutusloa ehk valmis 1770 eluruumi kogupindalaga 162 000 m². Aastatagusega võrreldes suurenes valminud eluruumide arv 15% ja nende pindala 21%.
Uusarendus Saku piiril
Autor: Indrek Kingo

Eluruumide hoogne valmimine ja valmimise kasv viitavad jätkuvalt aktiivsele elamispindade turule. Elamispindade ostu-müügituru oluline indikaator tehingute arv on kasvuhoo maha võtnud või isegi mõnel pool tagasihoidlikku langusesse vajunud. Elamispindade ehitamine ja valmimine käivad aga inertsist.

Nii arvestades küll mõningat elamispindade ehituslubade väljastamise stabiliseerumist võib lähiajalt oodata endiselt kasvavat eluruumide valmimist.

Valminud keskmise eluruumi pindala on püsinud üsna samas suurusjärgus. See oli 2019 I kvartalis 91,7 m². Võrreldes pooleteise-kahe aasta taguse ajaga on valminud eluruumi keskmine pindala siiski mõnevõrra suurenenud.

Keskmise valmiva eluruumi pindala suurenemise taga on asjaolu, et valminud eluruumide seas on õige pisut vähenenud korterite kui väiksemate eluruumide osakaal ja suurenenud majade, ridaelamu- ning paarismajakorterite proportsioon.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474