Autor: Tõnu Toompark • 30. aprill 2019

Statistika: Eluruumide valmimine on endiselt kasvujoonel

2019 I kvartalis sai statistikaameti andmetel Eestis kokku kasutusloa ehk valmis 1770 eluruumi kogupindalaga 162 000 m². Aastatagusega võrreldes suurenes valminud eluruumide arv 15% ja nende pindala 21%.
Uusarendus Saku piiril
Foto: Indrek Kingo

Eluruumide hoogne valmimine ja valmimise kasv viitavad jätkuvalt aktiivsele elamispindade turule. Elamispindade ostu-müügituru oluline indikaator tehingute arv on kasvuhoo maha võtnud või isegi mõnel pool tagasihoidlikku langusesse vajunud. Elamispindade ehitamine ja valmimine käivad aga inertsist.

Nii arvestades küll mõningat elamispindade ehituslubade väljastamise stabiliseerumist võib lähiajalt oodata endiselt kasvavat eluruumide valmimist.

Valminud keskmise eluruumi pindala on püsinud üsna samas suurusjärgus. See oli 2019 I kvartalis 91,7 m². Võrreldes pooleteise-kahe aasta taguse ajaga on valminud eluruumi keskmine pindala siiski mõnevõrra suurenenud.

Keskmise valmiva eluruumi pindala suurenemise taga on asjaolu, et valminud eluruumide seas on õige pisut vähenenud korterite kui väiksemate eluruumide osakaal ja suurenenud majade, ridaelamu- ning paarismajakorterite proportsioon.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474