Autor: kinnisvarauudised.ee • 2. mai 2019

Kinnisvaraettevõtted ootavad mõõdukat kasvu

Eesti Kinnisvarafirmade Liidu (EKFL) uuringu alusel on kinnisvaraettevõtjad valmis leppima mõninga ostu-müügitehingute arvu vähenemisega elamispindade ja äripindade sektoris. Küll on valdav hinnatõusuootus. Samuti prognoositakse jätkuvalt positiivseid arenguid ettevõtete käibe ja töötajate arvu osas.
Järve Tornide ehitus Pärnu maanteel, kuhu tulevad nii korterid kui äripinnad
Foto: Indrek Kingo

„Võrreldes aprillikuise uuringu tulemusi poole aasta või aastatagusega joonistub välja tänaste hinnangute mõnevõrra suurem konsensus. Teisisõnu on ettevõtjate nägemus ja arvamus turuperspektiividest sarnasem, kui see on varasemalt olnud,“ tõi välja Tõnu Toompark.

Nii elamispindade kui äripindade ostu-müügitehingute arvu osas valdavad ettevõtjaid vähenemise ootused. Hindadele seevastu prognoositakse pigem kasvu. Nii elamispindade kui äripindade üürihindadele ootavad kinnisvaraettevõtjad pigem kasvu.

„Näilise vastuolu taga on arendus- ja ehitushindade tõus, mis mõjutavad paratamatult tehingute hindu. Tehingute arvu ootust võiks põhjendada mõningase turu küllastumisega erinevates turu segmentides, kus seni on tehinguid väga aktiivselt tehtud,“ leidis Tõnu Toompark.

Kokkuvõtlikult võib öelda, et kinnisvaraturg on ettevõtjate hinnangul tasakaalus. See annab ettevõtjatele põhjuse mõõdukaks optimismiks.

„Küsitluses osalenute hinnangutest paistab välja mõõdukus. See tähendab, et ülevoolavat hurraa-optimismi täna kinnisvaraturul ei näe, pessimistide häält ei kõla samuti liigselt. Mõõdukalt optimistlikud ootused lubavad eeldada, et senised tasakaalukad arengud jätkuvad, sest ei majanduses ega kinnisvaraturul ei ole fundamentaalseid muutusi toovaid sündmuseid aset leidnud,“ võttis Tõnu Toompark uuringu tulemused kokku.

Eesti Kinnisvarafirmade Liit viib regulaarselt kaks korda aastas läbi kinnisvarasentimendi uuringut. Küsitlusele vastajateks on EKFLi liikmed ja teised kinnisvaravaldkonna ettevõtete juhid ja tippspetsialistid, kes annavad eksperthinnangu erinevate turuindikaatorite liikumissuundade osas.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474