Autor: Tõnu Toompark • 28. mai 2019

Statistika: Eluasemelaenude käibe kasv on aeglustunud

2019 I kvartalis väljastasid Eestis tegutsevad pangad Eesti panga andmetel uusi eluasemelaene 294 miljoni euro väärtuses. See kasvatas tagasimaksmisel olevate eluasemelaenude jäägi 7,7 miljardi euro peale.
Autor: Pixabay

Eluasemelaenude väljastamine püsib kõrge elamispindade tehingute arvu toel suur. Tänavune esimese kvartali laenukäive ületas aastatagust 6,3%. Laenukäibe kasv on viimase aasta jooksul mõnevõrra aeglustunud.

Laenukäibe kõrval kasvab üsna kiiresti eluasemelaenude jääk ehk laenude maht, mida koduostjad jooksvalt tagasi maksavad. Tänavune esimese kvartali laenujääk oli eelmisest aastast 7,1% kõrgemal. Laenudjäägi kasv on vastupidiselt laenukäibe kasvule viimastel aastatel järjest kiirenenud.

Laenujäägi ehk laenukoormuse kasv ei ole kinnisvaraturu ohumärk, sest laenujäägi kasvuga samaväärsel määral või isegi mõnevõrra kiiremini on kasvanud nii sisemajanduse kogutoodang kui eraisikute teenitav palkade summa.

Autor: Adaur.ee
Autor: Adaur.ee
Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474