Autor: Tõnu Toompark • 28. mai 2019

Statistika: Eluasemelaenude käibe kasv on aeglustunud

2019 I kvartalis väljastasid Eestis tegutsevad pangad Eesti panga andmetel uusi eluasemelaene 294 miljoni euro väärtuses. See kasvatas tagasimaksmisel olevate eluasemelaenude jäägi 7,7 miljardi euro peale.
Foto: Pixabay

Eluasemelaenude väljastamine püsib kõrge elamispindade tehingute arvu toel suur. Tänavune esimese kvartali laenukäive ületas aastatagust 6,3%. Laenukäibe kasv on viimase aasta jooksul mõnevõrra aeglustunud.

Laenukäibe kõrval kasvab üsna kiiresti eluasemelaenude jääk ehk laenude maht, mida koduostjad jooksvalt tagasi maksavad. Tänavune esimese kvartali laenujääk oli eelmisest aastast 7,1% kõrgemal. Laenudjäägi kasv on vastupidiselt laenukäibe kasvule viimastel aastatel järjest kiirenenud.

Laenujäägi ehk laenukoormuse kasv ei ole kinnisvaraturu ohumärk, sest laenujäägi kasvuga samaväärsel määral või isegi mõnevõrra kiiremini on kasvanud nii sisemajanduse kogutoodang kui eraisikute teenitav palkade summa.

Foto: Adaur.ee
Foto: Adaur.ee
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474