Autorid: Liina Laks, Jaroslav Tavgen • 22. juuli 2019

Paljassaare hiidarendus laseb end oodata

Paljassaare poolsaarel on ette nähtud kinnisvaraarendust rohkem kui miljardi euro väärtuses.
Autor: Liis Treimann

Enne viimast kriisi lubatud Paljassaare Manhattaniks nimetatud suurejooneline kinnisvaraarendus on takerdunud Tallinna linna venitamisse ning kinnisvaraomanike vastuseisudesse, kus miljonär on vastamisi miljonäriga.

Paljassaare poolsaare krundid olid varem Tallinna Sadama käes. 2000. aastate alguses aitasid neid ärimeestele müüa praegu korruptsiooniskandaali mähkunud endine Tallinna Sadama juhatuse liige Allan Kiil, tehinguid aitas siluda toonane Tallinna abilinnapea ja Kiili naabrimees Toivo Promm. Ka temale kuulub nüüd koos abikaasaga tükk mereäärset maad Paljassaares.

Võimsad visioonid

Paljudel praegustel maaomanikel on võimsad visioonid: Paljassaarde tuleb nii-öelda uus Õismäe, äri- ja elamupinnad ligi 50 000 elanikule – seda on rohkem kui terves Pärnu linnas. Arendust on ette nähtud 1,2 miljoni ruutmeetri jagu. Kui kopp praeguseid hindu arvestades maasse löödaks, kerkiks piirkonda enam kui miljardi euro väärtuses kinnisvara.

Kinnistud on oma kätte haaranud muljetavaldav ärimeeste plejaad, näiteks Margus Linnamäe, Heiti Hääl, Ain Hanschmidt, Sergei Petrov, aga ka Soome, Leedu ning Hongkongi ärimehed. Kuid arendamine ei edene: ärimehed kurdavad, et linn ei ole aastaid suutnud planeeringuid kinnitada. Sel aastal peaks Tallinn lõpuks kinnitama Põhja-Tallinna struktuuriplaani, siis peaks ülejäänud load ludinal tulema.

Samas püsib teine takistus: erimeelsused naabritega. Eraomand on püha ja puutumatu, kinnitavad kõik, kui omavaheliste vastuolude kohta täpsemalt aru pärida, aga selge on, et kui kõrval keegi suurt ja lärmakat tööstust teeb, on raske luksuslikku merevaatega korterit kalli hinnaga müüa.

Loe pikemalt Äripäevast.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474