Tõnu Toompark • 13 august 2019

Statistika: Eluasemelaenude käibekasv on viimaste aastate madalaim

Eesti panga andmetel väljastati Eestis 2019 II kvartalis uusi eluasemelaenusid 352,2 miljoni euro väärtuses. See kasvatas eluasemelaenude jäägi ehk tagasimaksmise protsessis olevate laenude mahu 7,825 miljardi euro peale.

LHV pangahoone Tallinnas  Foto: Liis Treimann

Aastane eluasemelaenude käibe kasvumäär oli 3,2%. See on 10 aasta taguse kriisi järel kõige madalam laenukäibe kasvumäär.

Vaatamata uute laenude käibe vähesele juurdekasvule jätkab laenude jääk endiselt tempokat kasvu. Eluasemelaenude jääk 7,8 miljardit eurot on eelmise aasta näitajast 6,9% enam. Siin on tegemist viimase aasta-pooleteise tavapärase laenu jäägi kasvumääraga.

Laenukäibe väike juurdekasv on selgitatav Tallinna kui Eesti kõige kallima korterituru tehingute arvu vähenemisega. Kui kallimate korteritega jääb tehinguid vähemaks, on ka vähem laenuressurssi vaja. Tallinna tehingute arvu vähenemisest tingitud laenunõudluse vähenemist ei suuda kompenseerida tehingute arvu kasv muudes Eesti piirkondades.

Seda põhjusel, et väljaspool Tallinnat on korterite väärtus madalam, samuti on sealne vara likviidsus kehvem. Vähesest likviidsusest tingituna ei ole kohalikud kommertspangad väga altid maapiirkondade eluasemeid finantseerima.

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhituse ja kinnisvara konverentside korraldajaTel: 58 552 554
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806