Autor: Epp Alatalu, kaasautor • 3. september 2019

BIM on kinnisvara korrashoius veel vähekasutatud

Võrreldes ehitusega teeb haldus ehituse infomudelite kasutamisel alles esimesi tõsiselt võetavaid samme. Kuigi BIM loob uued efektiivsed võimalused informatsiooni haldamiseks ja kasutamiseks keerukate rajatiste korrashoiul, on kinnisvara haldajad ja hooldajad suuresti veel sobivate e-platvormide ootel.
Foto: epfl.ch

Arhitektid ja projekteerijad on BIMi paremaid pooli tundma õppinud ja kasutavad neid oma töös aktiivselt. Ka ehitusprofessionaalid koordineerivad oma tegevusi samade failide toel.

Senine ühilduvus ei paku piisavalt tuge ehitise elukaare põhiosas tegutsejatele – kinnisvara haldajad ja hooldajad on suuresti e-platvormide ootel või ei ole neist üldse teadlikud. Urmas Mardi Korteriühistute Liidust vabandab, et eelnõusid on palju ja see teema on kuidagi märkamata jäänud ning neil kompetentsi ei ole.

Eesti Kinnisvara Korrashoiu Liidu liikmed on tegevust toetavate digivõimaluste üle arutanud, kinnitab tegevjuht Jüri Kröönström. “Maja on juba ideest teostuseni samades tarkvarades, kõik räägivad „sama keelt“ ning sealt edasi võiks olla kinnisvara hooldajatel lihtne ka kaableid ja torusid leida, mis väljavahetamist vajavad.“

„Valdav osa Eesti Kinnisvara Korrashoiu Liidu liikmeid on väikesed ja keskmised ettevõtted, ning enamikul ei ole BIMi investeerimine rahaliselt võimalik. Lisaks tarkvarale on vaja ka inimesi koolitada, et sellest kõigest kasu oleks,“ räägib Kröönström. Samas teab ta ettevõtteid, kes sellega katsetavad.

PANE TÄHELE!

10. oktoobril toimub T1 Cinamonis Ärikinnisvara halduse konverents!

Konverentsil saad laia pildi ärikinnisvara halduses toimuvast. Juttu tuleb haldaja kaasamise olulisusest juba hoone projekteerimise faasis, kaubanduspindade haldusest väljaspool Eestit ning kuidas haldamisteenus ärikinnisvarale väärtust lisab.

Teemal „Korrashoiu BIM – ulme või reaalsus?“ räägib Remineti üks omanikke Urmas Alber.

Pane ennast kirja

ASi Kapitel juhatuse liige, arendusdirektor Indrek Moorats ütleb, et BIM on kinnisvara halduses ja hoolduses kindlasti oluline. See lähenemine loob uued efektiivsed võimalused informatsiooni haldamiseks ja kasutamiseks komplekssetl ning keerukate rajatiste puhul nagu tänapäeval valmivad.

Ühest küljest on BIMist abi tohutult suurte andmemahtude korrastamisel, see juba iseenesest on suur väärtus. Teisest küljest võimaldavad süstematiseeritud andmed ja nendega oskuslikult ümber käimine palju – alates hooldustööde nutikamast planeerimisest kuni masinõppe võimalusteni välja. Rääkimata sellest, et haldus-hooldustiimil on võimalik oma sisendeid anda ja tulemusi hinnata hoone projekteerimise-planeerimise käigus, sõnab Moorats. Loe BIMi kasutusvõimalustest pikemalt SIIT.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474