Autor: Tõnu Toompark • 8. oktoober 2019

2019 III kvartali korteritehingute arv tugevas tõusus

2019 III kvartalis tehti Eestis maa-ameti andmetel 6119 korteritehingut. Tallinna korteritehingute arv oli samal ajal 2436. Aastataguse ajaga võrreldes näitab korteritehingute arv tugevat tõusu. Kogu Eesti korteritehingute arv on eelmisest aastast 11,6% kõrgemal.
Foto: Pixabay

Alates 2018 III kvartalist nägime Tallinnas järjest neli kvartalit korteritehingute arvu langust keskmiselt 6,4%. Tänavu 2019 III kvartalis on Tallinna tehingute arv aastasest langusest pöördunud tugevasse tõusu olles enam-vähem samas suurusjärgus, mis kogu Eestis keskmisena ehk 11,7%.

Tavapäraselt on kogu Eesti korteritehingute arvu suunanäitaja olnud just Tallinn. Alates 2018. aasta poole pealt on Tallinna tehingute arvu langus olnud languses, väljaspool Tallinnat samaväärses tõusus. Summaarsena on see kogu Eesti vaates andnu stabiilse tehingute arvu. Nüüd, kus Tallinna tehingute arv on taas hakanud kasvama, näeme kogu Eestis tugevat tõusu.

Arvestades, et majanduses ei ole toimunud midagi, mis peaks elamispindade turule suurt hoogu juurde andma, võib arvata, et 2019 III kvartali tehingute arvu märgatav tõus on pigem ajutine asjade kokkulangemine, kus saatuse tahtel sattus lühikesele perioodile tavatust rohkem tehinguid.

Seetõttu ei tasuks end ehmatada lasta, kui peatselt näeme tehingute arvus mõningat tagasiminekut. Siiski on nii Eesti kui Tallinna tehingute arv pigem kõrgel ehk ajaloolisest keskmisest ülevalpool.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474