Autor: kinnisvarauudised.ee • 30. oktoober 2019

Tehnikaülikooli targad liftid oskavad sõita sinna, kuhu kundel vaja

Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) IT- ning peagi ka energeetikamajas töötavad targad KONE liftid, mis analüüsivad sõitjate käitumist ning oskavad iseseisvalt sõita sinna, kuhu inimene soovib.
Foto on illustratiivne
Foto: Pixabay

Lift alustab iseseisvalt sõitu, kas tuvastades sõitja näo järgi või siis, kui enne sõidu algust öelda liftile „Hei, lift“.

Liftid on osa TalTechi targast linnakust, kus arendatakse tarku keskkondi, asjade internetti ning kus juba sõidavad ringi iseautod, töötavad 5G testvõrk ja liginullenergia ühiselamu ning kuhu on rajamisel tark teekate.

Praegu mõistab lift eesti keelt, kuid peagi lisandub ka inglise keel. Lisaks korrustele saab öelda ka selle inimese nime, kelle juurde on vaja jõuda, ning lift teab ise viia külalise juba õigele korrusele.

Tark lift jätab meelde kõik liftikülastajad ning kui mõni inimene on sõitnud korduvalt, analüüsib programm näotuvastuse baasil, mis korrusel on keegi peale tulnud ja maha läinud ning mis kellaajal. Igal sõidul teeb lift igast sõitjast pildi ning peale kolmekümne pildi kogunemist suudab lift piisava täpsusega ise inimese tuvastada ja talle sobiva korruse välja pakkuda. Kui lifti siseneb rohkem inimesi, tuvastatakse automaatselt kõik sõitjad ning sõidutatakse soovitavatele korrustele.

Uue funktsioonina lisanduvad peagi ka sensorid, mis tuvastavad lifti ootajad ning saadavad lifti neile järgi õigele korrusele. Arendusprojekti kestab kuni 2020. märtsikuuni ning projekti käigus arendatud funktsionaalsust hakatakse kasutama muuhulgas ka uut tüüpi turvalahenduste ja ligipääsusüsteemide välja töötamisel.

Lifti kogutud andmetele on juurdepääs väga väikesel osal arendustiimist ja liftis sõitjate nägusid ei isikustata. Lisaks tegeleb arendustiim ka võimalike küberrünnakute ennetamisega.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474