Autor: kinnisvarauudised.ee • 5. november 2019

Utilitase uus koostootmisjaam varustab 20 000 kodu

Energiakontsern Utilitas avas täna Mustamäel uue koostootmisjaama, kuhu ettevõte investeeris 48 miljonit eurot. Tegu on Utilitase kolmanda rohelisel kütusel töötava elektri ja soojuse koostootmisjaamaga Tallinnas.
Foto: Kaarel Langemets

Jaamast saab soojust ligi 20 000 kodumajapidamist ning elektrivõimsus katab ligi 40 000 kaugküttega leibkonna elektrivajaduse. Uues jaamas toodetakse elektrit ja soojust puiduhakkest, mis on valmistatud Eesti puidu- ja metsatööstuse jääkidest.

„Tänu uues jaamas kasutatavale taastuvkütusele jääb energiatootmises õhku paiskamata suur hulk, 130 000 tonni CO2 ning jaam aitab vähendada Eesti heitemäära. Lisaks on koostootmisjaam oluline samm Eesti varustuskindluse ja energiajulgeoleku huvides. Jaam on tulevikus kogu Mustamäe tootmiskompleksi põhielektriallikas ning aitab vähendada sõltuvust fossiilsetest importkütustest,“ seletas Utilitase kontserni juht Priit Koit.

Koit lisas, et koostootmine on tõhusaim viis soojuse ja elektri tootmiseks, kuna tänu jaama kõrgele kasutegurile ei köeta mitte õhku, vaid kogu energia läheb soojus- ja elektrivõrku.

„Utilitase kolmas koostootmisjaam on oluline objekt soojuse varustuskindluse tagamisel Tallinnas, kuna see töötab vajadusel iseseisva saarena – võimalike elektrikatkestuste ajal suudab jaam tööd jätkata ning linnaelanikke küttega varustada,“ tõi jaama olulisuse välja Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf.

Utilitase Mustamäe koostootmisjaama elektrivõimsus on 10 MW ja soojuslik võimsus kuni 47 MW. Jaama tehnoloogilise osa projekteeris ja paigaldas Austria ettevõte URBAS Maschinenfabrik ning jaama auruturbiin valmis Saksamaal MANi tehases. Üldehitustööde peatöövõtja oli AS Maru Ehitus.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474