Autor: kinnisvarauudised.ee • 7. november 2019

Merko tulemused peegeldavad jahtuvat turgu

Merko Ehituse müügitulu kukkus 2019.a 3. kvartalis aasta varasema ajaga võrreldes 36%, puhaskasum vähenes 50%. Kontserni languse taga on muu hulgas ehitusturu jahtumine, teatab ettevõte.

"Mahtude langus on ootuspärane," kinnitab Merko Ehitus juhatuse esimees Andres Trink
Autor: Andras Kralla

Merko Ehituse kolmanda kvartali müügitulu oli 73 miljonit eurot ning 9 kuu müügitulu 228 miljonit eurot. Kontserni kolmanda kvartali puhaskasum oli 2,5 miljonit ja 9 kuu puhaskasum 7 miljonit eurot.

Merko Ehituse müügitulu on eelmise aastaga võrreldes vähenenud 24%, riigiti on see langenud Eestis ja Lätis ning oluliselt kasvanud Norras, Leedus on müügitulu püsinud enamvähem eelmise aasta tasemel. „Müügitulu langus tuleneb viimasel kahel aastal töös olnud suurte ehitusobjektide valmimisest Lätis ja Eestis ning ehitusturu jahtumisest. Arvestades viimase 1,5 aasta ehituslepingute portfelli langustrendi, on antud mahtude langus tänavu ootuspärane,“ kinnitas AS Merko Ehitus juhatuse esimees Andres Trink.

Tema sõnul keskendu Merko korterite arendamisele ning ehituse peatöövõtu teenuse osutamisele projektides, kus kontserni tütarettevõtetel on konkurentsi¬eeliseid, näiteks insener¬tehnilise oskusteabe, ehitus- ja finants¬võimekuse või pika¬ajaliste koostöö¬suhete näol. Samuti on kontserni fookuses jätkuvalt era- ja avaliku sektori koostööprojektid (PPP), kus seni on kõige suurem turuaktiivsus olnud Leedus.

„Baltikumi ehitustellimuste maht on langustrendis tulenevalt majanduse ja kinnisvaraturu arengutest, pankade üha suurenevast ettevaatlikkusest klientide ja finantseeritavate projektide valikul ning laenumarginaalide kasvust. Eratellijate aktiivsuse vähenemist ei ole avaliku sektori tellimused suutnud kompenseerida. Turuseis seab peatöövõtjad üha keerulisemasse konkurentsiolukorda ja suurendab survet kulude vähendamiseks. Langev ehitusaktiivsus võib ühel momendil tähendada järeleandmist ka sisendhindade osas, kuid seni pole seda veel toimunud,“ lisas Andres Trink ehitusturu kohta.

Korteriturg jätkuvalt aktiivne

2019. aasta jooksul on Merko Ehitus investeerinud kinnisvaraarenduse ärivaldkonda 83 miljoni eurot, sellest ligi 65 miljonit eurot korterite ehitamisse ning ligi 19 miljonit uute arendusalade soetamisse Leedus ja Eestis, tagamaks arendusvõimekus ka järgmistel aastatel. Eestis, Lätis ja Leedus on kontsernil arenduses kokku enam kui 1100 korterit.

„Korterite müük ja eelmüük kulgevad plaanipäraselt, näeme nii Tallinnas kui Vilniuses uute korterite turul aktiivsuse säilimist senisel tasemel ning Riias on üldine aktiivsus jätkuvalt madalam. Investeeringud hakkavad korterite müügi näol senisest suuremal määral realiseeruma alates käesoleva aasta neljandast kvartalist ning veelgi enam järgmisel aastal,“ lisas Andres Trink.

Merko suuremad projektid Tallinnas on Uus-Veerenni, Lahekalda ja Pikaliiva elukeskkonnad, Riias Gaiļezersi ja Viesturdārzsi arendusprojektid ning Vilniuses Vilneles slenise ja Rinktinės Urbani arendusprojektid. Kolmandas kvartalis müüs kontsern 106 korterit võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartali 87 korteriga. Müügivalmis ja eellepingutega katmata oli septembri lõpus kolmes Balti riigis kokku 123 korterit.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474