Autor: Kristi Kool • 20. november 2019

Portaalid võtsid kasutusele uued ärikinnisvara kategooriad

Kinnisvaraportaalide ärikinnisvara vaikust leiab viimasel ajal uued kategooriad. Nõudluse tingis turg, kinnitavad City24 ja Kinnisvara24. Kinnisvaraekspert Ardi Roosimaa sõnul näitab see, et siiani nii staatiline ärikinnisvaraturg on muutuses.
K3LoftOffice´i 3D joonis. Uus multifunktsionaalne hoone valmib aadressile Kadaka tee 133 suvel 2020.
Foto: Hammerhead

Portaal City24 lisas hiljuti ärikinnisvara alla katergooriad „Loft Office“, „Stock Office“ ja „ühiskasutatav töökoht“.

City24 juhataja Karin Noppel kinnitab, et üldiselt on kinnisvaraobjektide iseloomustamiseks kasutatud andmeväljad püsinud portaalis City24.ee ligi kahekümne tegutsemisaasta jooksul üsna stabiilsena. „Peamiselt oleme lisanud ehitusmaterjalide valikuid ning muutnud kütteviise. Suurima muudatuse meie jaoks tõi kaasa valdade ühinemine ja haldusüksuste ümbernimetamine.“

Noppel tõdeb, et viimaste aastate uued tuuled ärimudelites on jõudnud puudutama ka äripindu. „Uued ärikinnisvara valikuvariandid said teoks peamiselt tänu maaklerite ja arendajate tagasisidele, kes oma klientide soove kõige paremini teavad.“

Ta lisas, et hetkel ei ole portaalil plaanis rohkem uusi kinnisvaratüüpe lisada, aga kui turul tekib vajadus, siis seda kindlasti tehakse.

Kinnisvara24 äripinna tüübi valiku alt leiab „Stock Office´i“ ja „büroohotelli“. Lisaks on Kinnisvara24 kaudu võimalik osta pinda koos toimiva ettevõttega, mille kohta saab lugeda pikemalt siit.

Portaali tootearendus- ja turundusjuht Laura Tammeorg kinnitas, et ärikinnisvara olemus on muutunud ja see on tekitanud uusi väljundeid. „ Büroohotell on just väiksematele ettevõtetele hea võimalus hoida kulusid kokku ja populaarne just start-up firmade seas, kus alguses vähem töötajaid, aga võimalus kasvuks. Selliseid pindu otsitakse palju ja seepärast oli asjade loomulik käik lisada see kategooria ka portaali,“ lisas Tammeorg.

Stock Office lahendused pakuvad tema sõnul huvi aga neile ettevõtetele, kes on spetsialiseerunud veebipoele. „ Sel juhul on sageli vaja ruumi kaubavalikuks, kontoriks ja laoruumiks. Suurenenud nõudluse tõttu lisasime ka selle võimaluse oma kinnisvaraportaali.“

Tammeoru hinnangul on hetkel Kinnisvara24s vajalikud ärikinnisvara liigid olemas ja täiendusi pole hetkel tarvis. „Kindlasti kui uus liik tekib, lisame ka selle oma portaali, et ärikinnisvara otsijatel ja pakkujatel oleks kõik võimalused olemas,“ ütles ta.

Ärikinnisvara turg otsib efektiivsust

Restate Property Advisors partner Ardi Roosimaa ütles uusi kategooriaid kommenteerides, et ärimaailmas toimuvad muutused vajavad efektiivsust ja sünergiat.

„Kogu maailm teab WeWorki lugu ja co-workingu eripära. Alguse on see saanud väikestest ettevõtlusinkubaatoritest ja levinud tänu jagamismajanduse põhimõtete populariseerimise. See on toonud täiesti uue kvaliteedi büroopindadesse just sellega, et ka väikesed ettevõtted saavad lubada endale suure kontori mugavusi ilma, et see neid asjatult koormaks,“ selgitas Roosimaa.

Ta lisas, et koostööalad on viimasel ajal Eestis järjest popimad ja ettevõtted ei pea seda mingiks kummaliseks loomaks. „Kui mõned nimetada, siis Regus, Workland, UMA, Springhub, Hammerhub. Sarnaselt töötavad ka Startup hubid nagu Lift99, Garage48 jt.

Koostöötamise ala annab lisaks kasutusmugavusele ka võimaluse leida täiesti teistmoodi sünergiat naabritega, kes võivad olla hoopis muust sektorist. Ettevõtete loovus, võimekus ja ärivõrgustik kasvavad koostöö alal läbi kontaktide, mida eraldiseisvas büroos tegutsedes ilmselt kunagi ei tekiks.“

Loft Office´i lugu on teatavas mõttes sarnane. „Efektiivsus saavutatakse läbi funktsioonide liitmise ja ühte kohta koondamise. Eriti sobiv on see formaat e-kaubanduse osakaaluga ettevõtetele, kelle lao liikuvus on kiire ja ülevaade olemasolevast seisust äri igas üksuses oluline,“ selgitas Roosimaa. Kõnealust tüüpi pinna puhul kaob põhimõtteliselt vajadus liikuda lao, poe, kontori vahel, mis annab transpordisäästu. Kaob ka vajadus üksuste vahel sidepidamiseks e-kirja või telefoni teel, kus potentsiaalne kommunikatsioonirisk mingil moel olemas. Lisaks kaob vajadus igas üksuses spetsialisti hoidmiseks. „Seega saab Loft Office´i puhul ettevõte keskenduda kõrgema lisaväärtusega tegevustele ja anda klienditegevusele juurdepääs laole. Samuti võib selline pind sisaldada väiksemat sorti tootmist, teenindust või stuudiot.“

Võrdlus tavalise laopinnaga ei päde

Stock ja Loft Office pinna puhul kippusid kliendid tegema võrdusi laopindadega. „Vana mõtlemine ei saa lahti seisukohast, et logistika, tootmine ja ladu on midagi lihtsat ja odavat. Aga kui su kaubad või tooted liiguvad väga kenades pakendites ja täiesti puhtas keskkonnas, siis miks peaksid sa neid hoidma 20km kaugusel maantee ääres, kui sa võid nad paigutada oma müügisaali ja hoida neid müügi ja kontori personali läheduses. Loft Office on toode just selleks, et neid barjääre murda,“ kinnitas Roosimaa.

Sel juhul pole tegemist enam lihtsalt laoangaariga, vaid töökeskkonnaga, kus liiguvad nii müügipersonal kui ka kliendid. „Nende pindade kvaliteet läheneb rohkem kauplusele ja büroole, kui laole, seega ei saa neid selle nimetuse alla mingil tingimusel panna. See tekitab ainult segadust, sest kui kliendil puudub eristus toote osas, on väga raske selgitada miks traditsiooniline ladu maksab 7€/m2 aga see (oluliselt kvaliteetsem ja paremini varustatud pind) 10-12€/m2,“ selgitas Roosimaa, kelle sõnul on kõik need uued äripindade lahendused on märkimisväärselt kallimad rajada.

„Just selle anomaalia välistamiseks oligi vaja need kinnisvaragrupid eraldi määratleda. Siiani tuli alati käia läbi arutelu teemal, et miks nii kallis,“ võttis Roosimaa teema kokku.

Teeme selgeks mõisted!

Co-working ehk ühistöötamise ala: moodne büroopind täisfunktsionaalse varustusega töökohtadeks, millel üldalad, koosolekute ruumid ja assistendi funktsioonid on jaotatud kõikide üürnike vahel.

Põhimõtteliselt valmis kontor, kuhu võid oma sülearvutiga kohale tulla, laua valida ja tööle hakata.

Büroohotell: üldjoontes eelnevaga samasse kategooriasse kuuluv äripind. Tegemist on täisteenust pakkuva büroohoonega, kuhu saab üürida töökohta. Peamine erinevus ühistöötamiskeskusega on eraldi tööruumid, samas kui co-workingu töökohad asuvad enamjaolt avatud kontori pinnal.

Stock Office: äripind, mis koondab lao, kontori ja müügiesinduse funktsiooni ühte hoonesse, millel on selgelt eristatav lao osa ja müügi ning büroo ala. Lao osakaal on tavaliselt 50-80%

Loft Office: äripind, mis koondab lao, kontori ja müügiesinduse funktsioonid ühte ruumi, millel ei ole selgelt eristatavaid piire lao ja esindusruumide vahel. Kogu hoone rajatakse kõrgema tööpinna kvaliteediga ning puhta laopinna osakaal tavaliselt 20-50%.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474