Autor: Tõnu Toompark • 26. november 2019

Eluasemelaenude intressimäär on marginaalselt kerkimas

2019 III kvartali lõpu seisuga oli Eesti eluasemelaenude keskmine intressimäär Eesti panga andmetel 2,6%. Jooksva aasta kestel on keskmine intressimäär suurenenud protsendi kümnendiku võrra. 20-…30-aastaste eluasemelaenude intressimäär oli septembri lõpu seisuga 2,2%. See näitaja on kogu 2019. a püsinud enam-vähem samal tasemel.
Foto: Pixabay

Intressimäära tõusu taga nähakse mitmeid tegureid. Osalt on vähenenud pankade vaheline konkurents. See on võimaldanud laenu hinda ehk intressimäära ülespoole suruda.

Teisalt on tööjõu turg jätkuvalt tugev. See tähendab, et kinnisvaratehingute arv on kõrge ja laenunõudlus tugev.

Kolmanda tegurina võib välja tuua asjaolu, et kui Tallinna korteriturul on tehingute arv selle kümnendi tipust mõnevõrra allapoole tulnud, on muudes Eesti piirkondades tehingute arv kasvanud. Teisisõnu on laenunõudlust Tallinnas mõnevõrra vähenenud ja väljaspool Tallinnat mõnevõrra suurenenud. Pisut üldistades võib öelda, et Tallinnast väljaspool asuvates piirkondades on kinnisvaraturu riskid laenuandjate jaoks suuremad. Suurem risk tähendab omakorda väljaantava kodulaenule kõrgemat intressimäära.

Siiski võib intressimäära tänasel tasemel Eesti oludes pidada pigem madalaks ehk laenuvõtmist soosivaks. Maailmas ja konkreetsemalt Euroopas on küll riike, kus eluasemelaenu hind on meile pakutavast märksa madalam, kuid ei nullis ega negatiivset intressimäära Eesti kodulaenu võtjad tõenäoliselt ei näe.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474