Tõnu Toompark • 26 november 2019

Eluasemelaenude intressimäär on marginaalselt kerkimas

2019 III kvartali lõpu seisuga oli Eesti eluasemelaenude keskmine intressimäär Eesti panga andmetel 2,6%. Jooksva aasta kestel on keskmine intressimäär suurenenud protsendi kümnendiku võrra. 20-…30-aastaste eluasemelaenude intressimäär oli septembri lõpu seisuga 2,2%. See näitaja on kogu 2019. a püsinud enam-vähem samal tasemel.

Foto: Pixabay

Intressimäära tõusu taga nähakse mitmeid tegureid. Osalt on vähenenud pankade vaheline konkurents. See on võimaldanud laenu hinda ehk intressimäära ülespoole suruda.

Teisalt on tööjõu turg jätkuvalt tugev. See tähendab, et kinnisvaratehingute arv on kõrge ja laenunõudlus tugev.

Kolmanda tegurina võib välja tuua asjaolu, et kui Tallinna korteriturul on tehingute arv selle kümnendi tipust mõnevõrra allapoole tulnud, on muudes Eesti piirkondades tehingute arv kasvanud. Teisisõnu on laenunõudlust Tallinnas mõnevõrra vähenenud ja väljaspool Tallinnat mõnevõrra suurenenud. Pisut üldistades võib öelda, et Tallinnast väljaspool asuvates piirkondades on kinnisvaraturu riskid laenuandjate jaoks suuremad. Suurem risk tähendab omakorda väljaantava kodulaenule kõrgemat intressimäära.

Siiski võib intressimäära tänasel tasemel Eesti oludes pidada pigem madalaks ehk laenuvõtmist soosivaks. Maailmas ja konkreetsemalt Euroopas on küll riike, kus eluasemelaenu hind on meile pakutavast märksa madalam, kuid ei nullis ega negatiivset intressimäära Eesti kodulaenu võtjad tõenäoliselt ei näe.

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806