Viivika Rõuk • 21 jaanuar 2020

Palk ja materjalid tõstsid ehitushinda

Foto: Liis Treimann

Ehitushinnaindeks tõusis eelmisel aastal võrreldes aasta varasemaga 1,9%, teatas statistikaamet.

Möödunud aasta neljandas kvartalis oli ehitushinnaindeksi muutus kolmanda kvartaliga võrreldes 0,5% ja 2018. aasta neljanda kvartaliga võrreldes 1,7%.

Võrreldes 2018. aasta keskmisega kallines möödunud aastal tööjõud 4,3%, masinate kasutamine 2,0% ja materjalide hind 0,7%.

Kolmanda kvartaliga võrreldes mõjutas indeksit kõige enam materjalide kallinemine, mis andis 44% kogu kvartali muutusest. Võrreldes 2018. aasta neljanda kvartaliga andis tööjõu kallinemine indeksi tõusust poole.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks tõusis 2018. aasta keskmisega võrreldes 2,2%, sealhulgas kallines tööjõud 4,4%, masinate kasutamine 5,3% ja materjalide hind 0,4%. Möödunud aasta neljandas kvartalis oli muutus kolmanda kvartaliga võrreldes 0,5% ja 2018. aasta neljanda kvartaliga võrreldes 1,9%.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitiste gruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi korral on vaatluse all ametihooned. Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806