Autor: Viivika Rõuk • 21. jaanuar 2020

Palk ja materjalid tõstsid ehitushinda

Foto: Liis Treimann
Ehitushinnaindeks tõusis eelmisel aastal võrreldes aasta varasemaga 1,9%, teatas statistikaamet.

Möödunud aasta neljandas kvartalis oli ehitushinnaindeksi muutus kolmanda kvartaliga võrreldes 0,5% ja 2018. aasta neljanda kvartaliga võrreldes 1,7%.

Võrreldes 2018. aasta keskmisega kallines möödunud aastal tööjõud 4,3%, masinate kasutamine 2,0% ja materjalide hind 0,7%.

Kolmanda kvartaliga võrreldes mõjutas indeksit kõige enam materjalide kallinemine, mis andis 44% kogu kvartali muutusest. Võrreldes 2018. aasta neljanda kvartaliga andis tööjõu kallinemine indeksi tõusust poole.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks tõusis 2018. aasta keskmisega võrreldes 2,2%, sealhulgas kallines tööjõud 4,4%, masinate kasutamine 5,3% ja materjalide hind 0,4%. Möödunud aasta neljandas kvartalis oli muutus kolmanda kvartaliga võrreldes 0,5% ja 2018. aasta neljanda kvartaliga võrreldes 1,9%.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitiste gruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi korral on vaatluse all ametihooned. Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474