Autor: kinnisvarauudised.ee • 3. veebruar 2020

Selgus Sillamäe Vanalinna Kooli arhitektuurivõistluse võitja

Eelmise aasta oktoobris väljakuulutatud Sillamäe Vanalinna Kooli uue hoone arhitektuurivõistluse võitjaks osutus ideekavand „Üki kaki kommi“ arhitektuuribüroodelt Symptom Arhitekt OÜ ja Lauder Architects SIA.

Autor: Symptom Arhitekt OÜ ja Lauder Architects SIA

Arhitektuurivõistluse žürii leidis, et “Üki kaki kommi” koolihoone arhitektuur on rahulik ja helge, hoone liigendatus ja mahtude suurus sobitub suurepäraselt Sillamäe kortermajade hoovimiljöö ja selle mastaabiga. Lakooniline vormikeel ja minimalistlikud fassaadid vastanduvad Sillamäe stalinistlikule ehituslaadile.

Eesti Arhitektide Liidu presidendi ning arhitektuurivõistluse žürii liikme Katrin Koovi sõnul on uute koolihoonete planeerimisel ning tänapäevase koolikeskkonna loomisel arhitektuurivõistlustel oluline roll. „Žürii vastutus ei piirne üksnes linnaruumi sobivuse ja arhitektuuri kvaliteedi hindamisega, vaid tuleb ka vaadata, kas kavandatud koolikeskkond tervikuna toetab laste arengut uuenenud õpikäsituse valguses. Hea kooliruum on läbimõeldud füüsiline, vaimne ja sotsiaalne keskkond, mille loomist tuleb alustada juba ruumi kavandamisel. Arhitektuurivõistlus loob head eeldused parima lahenduse väljasõelumiseks,“ ütles Katrin Koov.

Kooli peasissepääsu ala võimaldab hoonele mitmest suunast ligipääsu. Spordiväljak on krundi idapoolses osas ja ei jää ette lõunavaadetele. Diagonaalselt paisjärve kaldast tagasiastuv hoonemaht jagab maastiku kaheks selgelt piiritletud alaks – esinduslikumaks eeshooviks ja mängulisemaks tagahooviks. Spordiväljak on krundi idapoolses osas, luues distantsi elumajadega ning vabastades lõunakülje paisjärve vaadetele ja õuetegevustele. Kooliruumide paigutus on tänu selgepiirilistele funktsionaalsetele aladele lihtsalt ja loogiliselt üles ehitatud.

Autor: Symptom Arhitekt OÜ ja Lauder Architects SIA

Sillamäe Vanalinna Kooli õpilaste arv aastast aastasse väheneb ning uus hoone peab arvestama keskmist õpilaste arvu, milleks on 382 õpilast. Olemasolev koolihoone ei vasta enam õpilaste arvule ning selle infrastruktuur on samuti vananenud. Praegune koolihoone tuleb täies ulatuses lammutada ning asendada uuega.

Konkursi žüriisse kuulusid Sillamäe linnapea Tõnis Kalberg (žürii esimees), Sillamäe Vanalinna Kooli direktor Irina Lju, Sillamäe arhitekt-linnaplaneerija Anatoli Špakovs, Eesti Arhitektide Liidu president Katrin Koov ning liidu liikmed, arhitektid Maarja Kask, Tõnu Laigu ja Ivan Sergejev.

Sillamäe Vanalinna Kooli arhitektuurivõistluse preemiafond on 20 000 eurot. Žürii otsustas esikoha preemia suuruses 8000 eurot määrata ideekavandile “Üki kaki kommi” (Symptom Arhitekt OÜ ja Lauder Architects SIA, autorid: Tõnu Laanemäe, Zane Kalnina, Valdis Linde, Rita Laudere, Arta Lace, Signe Perkone, Viesturs Dille ja Karlis Lauders).

Autor: Symptom Arhitekt OÜ ja Lauder Architects SIA
Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474