Autor: kinnisvarauudised.ee • 25. veebruar 2020

Kodu kaugel ookeni taga ei pea jääma unistuseks

Enne kinnisvara soetamist Kanaari saartele, on kasulik tunda kohalikku turuolukorda ning läbi mõelda soetatava kinnisvara pikemaajaline eesmärk, nõudmised asukoha suhtes ning loomulikult rahalised võimalused, kinnitab kinnisvarabüroo Tenerife24 juht Eike Feigenbaum, kes juba 5. märtsil annab teemakohase veebiseminari.
Üks eestlaste lemmiksaari on kindlasti Tenerife
Foto: Pixabay

Mis on kolm kõige tähtsamat asja, mida peab teadma kinnisvara ostmise kohta Kanaari saartele?

Kanaari saarte kinnisvara otsinguid tuleks alustada eelnevalt kolme kõige tähtsama aspekti paika panemisega enda jaoks: kuhu, millist ja millises mastaabis objekti soovitakse soetada.

Eestlased ning teiste välisriikide ostjad paigutavad oma säästusid siinsesse kinnisvarasse erinevatel põhjustel. On neid, kes soovivad alaliselt paremasse kliimasse kolida ning otsivad püsivat eluaset. On teisi, kes soovivad käia aeg-ajalt puhkusel. On kolmandaid, kes soovivad investeerida ning seejärel investeeringu objekti välja üürida, kas pika- või lühiajaliselt. Seega esmalt tuleks selgeks mõelda millisel eesmärgil kinnisvaraobjekt soetatakse.

Kanaari saarte omapäraks tulenevalt vulkaanilisest ja mägisest pinnamoest on erinevate kliimavöötmete ehk mikrokliimade olemasolu väga väikesel maa-alal. Seetõttu võib saarte eri külgedel ja eri paigus samal hetkel olla mitme kraadi võrra soojem või jahedam, ühel küljel päikeseline ja teisel samal ajal pilves. Mida kõrgemale mäkke tõusta, seda rohkem kraadiklaasi näit langeb. Soovitame enne konkreetse objekti valimist kindlasti sobivale saarele mitu tiiru peale teha. Selgitada välja sobivaim kliima vastavalt oma ostu eesmärgile. Kindlasti tuleb asukoha valikul silmas pidada ka seda, kas soovitakse rahulikumat elamukvartalit või vastupidi rannamelu ja turistide saginat täis kuurordi piirkonda. Alalise eluaseme soetamisel võib tekkida vajadus koolide jmt läheduse järele, investeeringu korteri puhul soovitakse aga pigem turismikeskuse lähedust, et oleks lihtsam objekti välja üürida.

Kolmanda ning samuti olulise punktina tuleb otsustada kui suur investeering plaanis on ning millised on selle finantseerimise võimalused. Nii nagu kliima ja ilmastikutingimused, erinevad Kanaari saartel sõltuvalt piirkonnast/linnajaost suhteliselt palju ka objektide hinnad. Ühe linna või linnajao piires sõltuvad need ka kinnisvaraobjekti tüübist ning kindla objekti seisukorrast.

Kui kinnisvara ostjal on kõik eelnev enda jaoks läbi mõeldud ning meelepärase saarega vähemalt esmatutvus tehtud, oskab professionaalne kinnisvaranõustaja anda soovitusi võimalike sobivate asukohtade suhtes. Teades täpsemalt eesmärki, miks kinnisvara osta ning kui palju investeerida soovitakse, oskab nõustaja otsida neile aspektidele vastavat objekti stuudiokorterist ridaelamu või villani.

Millised on peamised vead, mida oma praktikas näete?

Enne ostmist on väga oluline tutvuda eriti põhjalikult objekti dokumentatsiooniga: eelmise omaniku hüpoteegi kustutamine, võlgade/arestide puudumine, korteriühistu võlgade puudumine, samuti et elektri- ja veearved oleks tasutud. Oluline on kortermaja puhul kindlaks teha, kas ühistu on lähitulevikku planeerinud ehitustöid (fassaadivärv, katus, lift remont või paigaldus jne) ning kas remondifond on tasutud, kas võib lähiajal tulla lisa ühistu kuludesse. Kontrollida objekti vee- ja elektrivarustust ning nende süsteemide korrasolu, võimalusel või hiljutise remondi korral paluda vastavat dokumentatsiooni.

Peamised vead tekivadki just antud taustakontrolli puudumise tõttu või et võõrkeelsest maaklerist/omanikust ei saada täpselt aru. See võib viia ostujärgse olukorrani, kus objekti ei ole võimalik uue omaniku nimele registreerida Kinnisvararegistris või ei ole võimalik sõlmida näiteks elektrilepingut ilma objekti põhjaliku elektrisüsteemi remondi/väljavahetamiseta. Ühistumaksete suurenemine võib tuua kaasa oodatust väiksema tulu üüritegevuse korral.

Kas saate tuua mõne huvitava näite oma praktikast?

Hispaanias ning eriti Kanaari saartel käib bürokraatia omas rütmis ning tihtipeale väga aeglaselt. Siinsete juriidilise abi büroode teenus on kallis ning samuti aeglane. Inglise keele tase ei pruugi antud büroodel seejuures olla tipptasemel, mis teeb asjaajamise ostu korral ajaliselt pikaks ja konarlikuks. Tenerife24 teenus võimaldab kõik toimingud korda saada emakeeles nii kohapeal kui distantsilt. Samuti töötame meie Eesti temposid arvestades ning kiireima tehingu oleme 100% ulatuses teinud ühe nädala jooksul, lugedes alates ostjale esmakordsest objekti tutvustamisest kuni ostujärgsete riigimaksude tasumisega pangas. See on rekordkiirus, mida suure tõenäosusega ei paku ükski teine büroo saarel.

ÄRA MAGA MAHA!

Veebiseminar "Kuidas osta kinnisvara Hispaanias Kanaari saartel?" toimub juba 5. märtsil! Loe veebiseminari sisu ja lektori kohta ja täida registreerimisankeet SIIN

Miks peaks osalema „Kuidas osta kinnisvara Hispaanias Kanaari saartel?“ veebiseminaril?

Seminar pakub kiirtutvustust saartest kinnisvaraostja seisukohast, samuti üldist pilti Kanaari saarte ja suurima saare Tenerife kinnisvaraturu hetkeolukorrast, annab infot tehinguga seonduvate kulude/maksude kohta, hoiatab tüüpiliste komistuskohtade ja tehingut keeruliseks muutvate asjaolude eest ning annab vastuse kuulajate lisaküsimustele.

STATISTIKAT KANAARIDE JA KINNISVARA KOHTA

Tenerife ja Gran Canaria on saarestiku kõige suurema rahvaarvuga saared. Esimesel 2018. aasta andmetel 933402 elanikku ja teisel 2018. aasta andmetel 859 835 elanikku. Kõigil Kanaari saarestiku saartel elab kokku 2019. aasta andmetel 215 3000 elanikku.

Kinnisvararegistrite kolleegiumi koostatava statistika andmetel müüdi kõikidel Kanaari saartel kokku 2018. aastal (2019. aasta statistika aruannet terve aasta lõikes ei ole veel avaldatud.) 24 392 eluaset, millest 5179 puhul oli tegemist uusehitisega. Ainult Tenerife saarel müüdi 2018.aastal 11813 elamut. Need andmed paigutavad Kanaari saared Andaluusia, Kataloonia, Madridi ja Valencia autonoomsete regioonide järel eluaseme müügitehingute poolest viiendale kohale Hispaanias kokku 17 regiooni hulgas.

Eluaseme müügi kasv Kanaaridel 2018. aastal oli 4,75%. Müügitehingute arvu poolest jõuti 2008. aasta tasemele, kuid veel mitte kriisieelse kinnisvara buumi näitajateni.

28,32% Kanaari saartel eluaseme ostjatest 2018. aastal olid välismaalased. Kogu Hispaanias oli välisostjate osakaal 12,64%. Kanaaridest populaarsem välismaalastest ostjate seas oli vaid Baleaaride saarestik.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474