Autor: Kristi Kool • 5. märts 2020

Peep Sooman: Mahuefekti saavutamiseks tuleb teenindada tervet kinnisvara elukaart

Ainult maaklerteenusega bürood enam korralikult välja ei vea, leiab Pindi Kinnisvara juht Peep Sooman, kes jagas oma mõtteid Äripäeva Infopanga kinnisvarabüroode kvartaliraportis.
Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman
Foto: Andres Haabu

Kui suur on konkurents kinnisvarabüroode vahel?

Eks iga büroo on teistele konkurent, aga tublimad kümmekond eristuvad oma pakutavate teenustega nii palju, et nad suudavad lõviosa nõudlusest siiski ära rahuldada. Väikebürood on pigem sellised „teenindan sõpru ja sugulasi“ stiilis ettevõtmised, mis tulevad ja lähevad sõltuvalt majandustsüklist.

LVM Kinnisvara juht Ingmar Saksing kirjutas kinnisvarauudised.ee portaali arvamusloos, et praegu on aktiivselt tegutsevaid kinnisvarabüroode kliente 600+ ja üle poolte neist on koondunud kahekümnesse suuremasse firmasse. Tema hinnangul näeme lähiaastatel koos kinnisvaramaaklerite liikumise ja büroode liitumistega klientide koondumist kümnesse suuremasse kinnisvarabüroosse. Samal ajal ennustatakse käibe koondumist viie suurema ja kasumi koondumist kolme suurema firma kätte. Millega nõustute, millega mitte?

See on juba toimunud. Kui süveneda pakkumistesse, siis väikefirmadel puuduvad argumendid ainuesinduslepingute sõlmimiseks. Paljud nende poolt esindatavatest pakkumistest korduvad, samas kui suurbürood korduvaid pakkumisi ei puutu.

Mitmed bürood on juba ise arendajad, osad ka ehitajad. Pindi ei ehita, kuid pakub lisaks kinnisvaravahendusele ka haldusteenust. Kas liigute arendusse? Ja kas see tähendab, et puhtalt maakleriteenusega bürood enam välja ei vea?

Loe lisaks
Kinnisvarabüroode turg konsolideerub: käive koondub viie, kasum kolme firma kätte

Kinnisvarabüroodest pole ükski ise arendaja ega ehitaja. Vahel on nende omanikud mõne arenduse või ehitusfirmaga lihtsalt seotud või on tegemist sidusettevõtetega.

Meie ei plaani kinnisvaraarendusega tegelema hakata. Mis puudutab ainult maaklerbüroosid, siis need ei vea enam ammu korralikult välja – teenindada tuleb tervet kinnisvara elukaart ehk pakkuda täisteenust, siis tekib mahuefekt ja asjale ka sügavam mõte. Meil on esindatud nii kinnisvara vahendamine, hindamine kui korrashoid (haldus-hooldus-heakord) ja läbi viimase saame kogu aeg hoida majade tervisel nn sõrme pulsil.

Kinnisvarahalduses on tööjõumure vaata et valdkonna sünonüümiks. Kuidas on seis heade maakleritega?

Häid inimesi on raske leida nii heal kui halval ajal, aga korraliku ettevõttega liitub häid inimesi igal ajal. Ma ei eristaks korrashoiumuresid muudest ärisuundadest. Kohusetundlikke, selge silmavaate ja sirge seljaga inimesi otsitakse tikutulega taga igas valdkonnas.

Siiani on meil kõik ametikohad täidetud. Me eristume traditsioonilisest ettevõttest ja nende poolt pakutavast väga tugevalt, aga et täpsemat aimu saada, tuleb meile tööintervjuule tulla;). Olulised märksõnad on paindlik graafik ja loodud lisandväärtuse jagamine. Paljud firmad pole nõus, et inimene tuleb ja läheb millal tahab, samuti armastatakse hoida inimesi puuris püsitasudega, et eelarvet oleks kergem koostada. Meie maksame paljudel ametikohtadel tasusid ka kasumi pealt, mis võib heade tegijate sissetulekud taevasse lennutada. Meil on ettevõttes nali: kui kontor on tühi, siis on kõik hästi, järelikult teevad inimesed tööd. Muretsema hakkame siis, kui inimesed kontoris aega surnuks löövad.

Mida Eesti kinnisvarabürood vajavad?

Õiguslikku regulatsiooni. See on patutemp, et siiani pole maaklerikutse kohustuslikuks muudetud: inimene teeb materiaalses mõttes oma elutehingut, aga selle korraldaja võib olla täielik diletant. See ei sobi meiesugusele arenenud riigile.

KINNISVARABÜROODE RAPORT ILMUB NÜÜD KORD KVARTALIS

Äripäeva Infopank annab sellest aastast Kinnisvarabüroode raportit välja igas kvartalis. Praktiliselt reaalajas tehtav raport annab täieliku ülevaate sektori kõige värskematest trendidest ja liikumistest.

Raporti saab tellida kvartalikaupa SIIT, kuid ka terveks aastaks paketina SIIT

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474