Autor: Ingmar Saksing • 18. september 2019

Kinnisvarabüroode turg konsolideerub: käive koondub viie, kasum kolme firma kätte

Kui kümnend tagasi iseloomustas kinnisvaraturgu kinnisvarabüroode ja –maaklerite kiire juurdekasv, siis täna on vastupidi, kinnisvaraturgu iseloomustab kinnisvarabüroode ja –maaklerite arvu vähenemine, kirjutab Äripäeva Infopanga koostatud kinnisvarabüroode aastaraporti eessõnas LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing.

LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing
Autor: Meeli Küttim

Protsessi taustal toimub küll firmade jagunemine, kus aktiivselt turul tegutsevad kinnisvaramaaklerid alustavad uute, neile endile kuuluvate kinnisvarabüroodega. See suurendab statistiliselt küll firmade arvu, aga kliendid koonduvad hinnanguliselt kümnesse suuremasse kinnisvarabüroosse.

Kui täna aktiivselt tegutseva 600+ kinnisvarabüroode klientidest üle poolte on veel koondunud kahekümnesse suuremasse firmasse, siis koos kinnisvaramaaklerite liikumise ja büroode liitumistega näeme lähiaastatel klientide koondumist kümnesse suuremasse kinnisvarabüroosse. Samal ajal on käive ennustatavalt koondumas neist omakorda viie suurema ja teenitav kasum kolme suurema firma kätte.

Büroode kulud kasvavad

Kinnisvarabüroode konsolideerumine on tingitud sisendkulude jätkuvast kasvust, regulaatorite kehtestatud uutest nõuetest ja mitte nii kiirest tulude kasvust.

Kinnisvarabüroode suurim kulu on tööjõukulu, mis üldise elukalliduse, palkade kasvu ja erialaste teadmiste nõudluse taustal tingib ootuspärase sisendkulude kasvu. Üldise majanduskasvu taustal on suhteliselt kiiresti kasvanud ka suuruselt teine kuluallikas, milleks on turunduskulud, millele omakorda on jätnud jälje kinnisvaraportaalide algatatud hinnasõda.

Traditsiooniliste kululiikide taustal on lisandunud ka kulutused regulaatorite kehtestatud nõuetele, mis tähendab investeeringuid süsteemidesse, mis on seotud isikuandmete kaitse seadusest ning rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadusest tulenevate nõuete täitmisega. Suhteliselt kiirete hinnatõusude taustal ei ole suur osa kinnisvarabüroodest suutnud tulusid samas või kiiremas tempos kasvatada, mis toob eelmise ja selle aasta aruannetesse rohkem punast, kui rohelist värvi.

Maakleri töö on muutumas

Üldiste protsesside taustal on muutumas ka kinnisvaramaaklerite töö sisu. Siiani suures osas müügitööst koosnenud tegevusest on saamas järjest enam teadmiste ja andmete kogumise, analüüsi ja kasutamisega seotud tegevus. Kiiresti muutunud keskkonnas, mis majanduslanguse järgselt on saanud järjest enam regulaatorite tähelepanu ja nõudmisi, on tavapärase kinnisvaratehingu läbiviimine eriteadmisteta juba täna märkimisväärselt keerulisem kui veel mõni aasta tagasi. See omakorda on tinginud vajaduse uute teadmiste ja oskuste järele, mis protsessis tervikuna on vähendanud müügitöö osakaalu, aga sundinud ka märkimisväärset osa kinnisvaramaaklereid sektorist lahkuma.

Keskkonna ja töö sisu muutuse taustal on sektor siiani olnud suuresti traditsiooniline. Kiiresti muutunud keskkonna, jaheneva kinnisvaraturu, klientide muutunud vajaduse ja ootuste taustal on turul oodata lähiajal uusi põnevaid arenguid. Lähiaastatel näeme turul uusi turuosalisi, uusi ärimudeleid, aga ka uusi tehnoloogiaid, mis asendavad traditsioonilisi kinnisvaraportaale. Samas teevad ka homme kõige silmapaistvamad tulemused parimatest kinnisvaramaakleritest koosnevad meeskonnad!

MIS ON KONKURENTSIRAPORT?

Valdkonna konkurentsiraport põhineb Eesti Maksu- ja Tolliameti kogutud ja avaldatud ettevõtete 2017.- 2019. aasta kvartalipõhistel äriandmetel, Äriregistri ja Statistikaameti informatsioonil, 2017. ja 2018. aasta majandusaasta aruannetel ning ettevõtjate ja ekspertide hulgas läbi viidud küsitlustel.

Raportisse on kaasatud ettevõtted, mille aastane müügitulu ületab vaatlusaluses ajavahemikus 100 000 euro piiri.

Hakkas huvitama? Uuri edasi SIIT

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474