Autor: kinnisvarauudised.ee • 1. aprill 2021

Ruumikitsikus ja seaduse sund sunnib otsima uusi lahendusi

Eesti kõige kiiremini kasvav Rae vald hakkab edaspidi panustama põllupealsete asemel hoopis põllualustesse arendustesse.

"Noh, vaadake, kui suur põllutükk! Siia alla saame teha mitu korterelamut, mõni isegi seitsmekorruseline!"

Põllumaade kaitsmise eesmärgil muudetav maaelu ja põllumajandusturu korraldamise seadus paneb vastutuse väärtusliku põllumaa säilimise eest kohalikele omavalitsustele. Viimastel aastatel Eesti kiireima rahvastiku kasvuga omavalitsus aktsepteerib väljakutset ja võtab põllupealsete maade puuduse tõttu edaspidi kasutusele põllualused maad. Areng maa alla pole iseenesest tänasel päeval midagi uut, kui me räägime abiruumidest, näiteks on tavapärane juba parklate viimine maa alla. Rae vald soovib aga maa alla viia ka elutegevuse.

„2022. aastal Rae vallas avatava IKEA kaupluse üks korrus on planeeritud maa alla. Sellest inspireerituna plaanib vald luua maa alla spetsiaalselt kohalikele elanikele rajatud ostutänava, et nad saaksid võimalikult mugavalt ostlema minna. See võimalus puudutab vaid Rae valla kodanikuks registreerunuid, teised peavad kahjuks kasutama maapealseid ja palju tülikamaid teid,“ tutvustas Rae vallavanem Madis Sarik uudset lahendust.

„Kiire areng on kaasa toonud palju paberitööd, bürokraatiat ja paljude planeeringute pika ooteaja, see on muutnud inimesed rahulolematuks. Kõik, mis toimub maa peal, võtab ilmselgelt palju kauem aega, sest peame arvestama avalike huvidega, esteetilise iluga jne. Maa-alune tegevus, mis seostub pisut ka allmaailmaga, on oma olemuselt palju paindlikum ja kiirem, vahele jääb mitu tülikat protsessi, mis maa peal oleksid kohustuslikud. Usume, et projekt, mille oleme hellitavalt ristinud nimega GROT (vn k MUTT), pakub tuge juba populaarsele Rohetiigrile. Maa all on võimalik kokkuhoidlikumalt tegutseda, kasutame maakütet, liigume küünlavalgel jne. Kõik maa-aluste arendustega seonduv toimub väga diskreetselt ja me ei soovi sellele tähelepanu tõmmata. Kõik, mis toimub maa all, jääb maa alla….Suurem osa projekti rahastusest tuleb Euroopa Liidu erinevatest meetmetest, aga loodame projektile toetust leida ka volikogus ning ehk kajastub see juba Rae valla järgmise aasta eelarves,“ oli Sarik positiivselt meelestatud.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806