Autor: Kristjan Kurg • 20. aprill 2021

Saunatootja keeb tellimustest üle: buum võiks juba läbi saada

Mõnel saunatootjal on järjekord nii pikk, et kui praegu saun tellida, saab selle alles suve lõpuks kätte.
Foto: Iglucraft
Saunatootjad tõdevad, et viimase aastaga on saunade nõudlus hüppeliselt kasvanud ja tootmismahud on mõnel juhul pea pool aastat ette täis müüdud, kirjutab Äripäev. Ettevõtjatele teeb olukorra keerulisemaks aga puidu hinna tõus, mida peab nüüd mitu kuud ette ennustama.

„Ütlen ausalt, tahaks, et nõudlus hoo maha võtaks. Saaks natuke rahulikumalt hingata ja jõuaks tellimustega järjele. See on hullumaja,“ tõdes saunu ja aiamaju tootva Saunaselli juht Raido Olevi. Tema sõnul on saunade nõudlus kasvanud nii suureks, et neil on septembrini kogu tootmismaht välja müüdud. Tellimuste kasvu ilmestab asjaolu, et lõppenud kvartalis tõusis ettevõtte käive eelmise aastaga võrreldes pea 180 protsenti, 282 000 euro juurest 783 000ni.

Samas on Olevi sõnul suurem kasv tulnud ekspordist. Ta rääkis, et kui eelmisel aastal müüdi veel pool tootmisest välisturule, siis praeguseks moodustab eksport juba 85–90 protsenti käibest. Pikad tarneajad on aga viimasel ajal Eesti kliendid pigem eemale hirmutanud.

Lõuna-Eesti saunatootja Lemmik Mees juht Kalev Lemmik kinnitas samuti, et saunaturul on erakordne nõudlus. Tema sõnul algas see Eestis juba eelmisel suvel. Lemmik tõdes, et sauna kättesaamist tuleb nende juures keskmiselt oodata kaks kuud ning lähiajal nõudluse langust näha ei ole. Lemmik lisas, et enamik ettevõtte toodangust läheb eksporti, kuid nõudlus on ühtviisi kasvanud nii Eestis kui välismaal.

Iglusaunu tootva Iglucrafti omaniku Priit Kallase hinnangul on sel aastal sarnane saunabuum nagu eelmiselgi kevadel, kui inimesed pidi koju jääma. Nõudlus on tema sõnul ühtmoodi kasvanud nii Eestis kui välismaal. Kallase sõnul on ettevõttel tootmismaht juba pikalt viimase piirini täis olnud. „Meil on järjekord vist otsaga augustis juba,“ tõdes ta.

Jätka lugemist Äripäevas.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474