6. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

7 sammu kinnisvara asjatundliku korrashoiuni

Aeg on lõpetada kulukas isetegemine ja jõuda oma kinnisvara asjatundliku korrashoiu korralduseni. Hea on eelnevalt lugeda standardeid, et vajadusel teenust sisse tellides kasutada õigeid termineid ja mõisteid.

Tänasel kinnisvara korrashoiu maastikul on kinnisvaraomanikel ja nende esindajatel mõistlik lähtuda korrashoiu teenuste turul juurdunud headest tavadest ja arusaamadest - eelkõige standarditest. e-poest.

• Selleks soovitan korrashoiu teenuste hankimisele eelnevalt töötada läbi Eesti standard EVS 807:2010 „Kinnisvara korrashoid“, millisest leiab korrashoiu mõisted, olemuse kirjelduse ja korraldamise alused ehk kujundlikult „keele“, mida mõistavad asjatundjad.• Alles seejärel võiks asuda korrashoiu hanke ettevalmistamisele, milles kindlasti on suureks abiks ja heaks soovituseks Eesti standardi EVS 910:2011 „Kinnisvara korrashoiu hanke dokumendid ja nende koostamise juhend“ sisu ja lisad. Nimetatud standardeid on võimalik soetada www.evs.ee

Kulukast ja närvesöövast isetegemisest loobumisel tuleks alustada: • Hoonega seonduvate andmete ja dokumentide põhjalikust korrastamisest (hoone ja kinnistu pass, ehitusprojekt ja joonised, seadmete passid jms) ja võimalusel puuduvate hankimisest.

• Samuti on soovitav viia läbi kinnistul asuva hoone ja krundi tehniline ülevaatus ning selgitada küsitluse kaudu kinnisvaraomanike ja –kasutajate vajadused vähemalt 3-5 aasta perspektiivis.• Koostada kõige selle põhjal kinnisvara kasutuse ja arendamise pikaajaline strateegia.• Edasi on vajalik sisustada strateegia tellitavate korrashoiu tegevuste-teenuste kirjeldusega, määratleda iga vajaliku teenuse osas eelkõige selle soovitav maht, sagedused, ulatus kinnistul, soovitav kvaliteeditase, osapoolte vastutuspiirid ning muud teenuse osutamisega seonduvad nõuded ja tingimused.• Vajalik on osata ka prognoosida soovitavate teenuste maksumust, et planeerida hankeks õiges mahus rahalisi vahendeid ning koostada adekvaatne korrashoiu teenuste hankedokumentatsioon.

Kui puuduvad selleks kõigeks ettevalmistus ja kogemused, tuleb kindlasti kasutada kogenud asjatundja-konsultandi abi, sest selles hanke ettevalmistamise faasis tehtud vead ja puudused maksavad end mitmekordselt kätte hilisemas teenuste osutamise faasis.

Järgmisel nädalal ilmuvas osas kirjeldatakse, mida on vaja teada hanke läbiviimisel.

Autor: Jüri Kröönström

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474