17. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pettus on kui gripiviirus

Ärimaailmas toime pandavate pettuste võrdlemine kurikavala gripiga ei ole juhuslik. Gripiviiruse tüvi muundub pea igal aastal ning seepärast on iga kord vaja välja töötada uus ravim. Sama kehtib ka pettuse kohta. Petturid muutuvad üha haritumaks ning uusi tehnoloogiaid osavalt ära kasutades hiilivad nad mööda kontrollisüsteemidest.

KPMG uuring „Profiles of a Fraudster”eelmise aasta lõpus annab ülevaate petturile iseloomulikest tunnustest. Uuringu tulemused peaksid murelikuks tegema nii mõnegi juhi. Selgus, et äripettuste puhul on teo toimepanijaiks enamasti ettevõtte oma töötajad, kes teevad sageli koostööd teistega kas organisatsiooni sees või väljaspool seda.

Teine murekoht on see, et petturid arenevad nagu gripiviirused ning seepärast õnnestub neil kergesti sisekontrolle ninapidi vedada. Tänapäeva petturid on varasemast märksa haritumad. Paar aastakümmet tagasi oli tegemist peamiselt allkirja võltsijatega, nüüd panevad pettusi toime interneti ja nutivahendite kasutajad ja andmeanalüütikud.

Kes on tüüpiline pettur?

Kuidas ära tunda organisatsioonis parasiteerivat petturit? Et luua pilt tüüpilisest õigusrikkujast töökohal, uurisid KPMG pettuseuurijad 596 kuritarvituse ja pettuse juhtumit, mis kahe viimase aasta jooksul oli toime pandud 78 riigis üle kogu maailma.

Selgus, et tüüpiline pettur on keskealine töötaja (70%-l kõigist juhtudest oli pettur 36 kuni 55 aastat vana) ning töötab enamasti kõrgema või keskastme juhina või müügi-/turundusosakonnas. 54%-l juhtudest kuulub pettur kõrgemasse juhtkonda, sageli on selleks ettevõtte tegevdirektor.

Tüüpiline pettur on organisatsioonis töötanud enam kui kuus aastat. Seega peavad juhid olema valvsad, sest petturid võivad end peita pika staažiga töötajate seas.

Uuringu kohaselt on petturiks valdavalt vastutaval kohal töötav usaldustäratav töötaja, kes juhust kasutades paneb korda oma esimese õigusrikkumise. Kui pettus avalikuks tuleb, on kaastöötajad teo toimepanija väidetavast käitumisest üllatunud. Vähem tavapärane on nn röövloom, kes otsib välja organisatsiooni, kus ta saab skeemitamist alustada peaaegu kohe peale tööle asumist.

Blogi jätkub 3-s osas, tervikartikkel ilmus ajakirja KPMG Foorum värskes numbris.

Autor: Povilas Akstinas Akstinas

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474