12. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loodan, et Eestis ei ole selline asi võimalik

Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu
Foto: Päästeamet
25. märtsil puhkes Venemaal Kemerovo linnas kaubanduskeskuses põleng, milles hukkus üle 60 inimese. Minu käest on pärast seda korduvalt küsitud: kas selline asi on Eestis võimalik? Ma loodan, et ei ole, ütleb Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu oma avalikus pöördumises.

Head kaupmehed

Kemerovo kaubanduskeskuse põleng ei tohi korduda kuskil, seda enam ei tohi midagi sellist juhtuda Eestis. Just Sinul on võimalik seista selle eest, et Eestis ei jääks ükski inimene evakuatsiooniukse ette laotud kaubakastide pärast tulelõksu või et alarm ei hakka tööle, kuna hoolduse pealt sai veidi kokku hoitud.

Eestis on kehtestatud nõuded, mille järgimine aitab õnnetusi ennetada – olgu need siis enesekontrolli aruanded, ehituslikud nõuded või tuleohutusseadeldiste nõue. Need nõuded ei ole mõeldud täitmiseks Päästeameti pärast, vaid selleks, et kaubanduskeskuses oleks inimestel turvaline, julge ja hea olla.

Olukorda võib võrrelda koolis õppimisega – kas koolis õpitakse õpetaja või iseenda pärast? Ostjad on Sinu külalised, kelle eest Sa pead igakülgselt hoolt kandma. Inimesed, kes tulevad Sulle külla, peavad ka Sinu juurest lahkuma tervelt ja õnnelikult. Nad on usaldanud Sinu kätte nii enda kui ka oma laste elu ja tervise.

Sinu kohustus on rääkida oma maja töötajate ja keskuses tegutsevate kaupluste, kinode, mängunurkade jne töötajatega ja selgitada neile, miks on oluline teada, kuidas toimub evakuatsioon või miks ei tohi hoida kaubakaste uste ees. Ja veel olulisem on seda kõike neilt nõuda.

Head ostjad, keskuste külastajad

Inimestel on komme asju eeldada – eeldatakse, et asjad töötavad, et poe mängunurgas lapsi jälgiv neiu oskab anda esmaabi või teab, kuidas ja millal peaks lapsed keskusest evakueerima. Lisaks on levinud mõtlemine „Eestis see küll juhtuda ei saa ja minuga seda kindlasti kunagi ei juhtu.“

Kummalisel kombel tõstavad kliendid häält, kui kassas selgub, et suitsuvorstile ei kehtigi enam soodushind, aga lähevad rahulikult mööda evakuatsiooniuksest, mille ette on kuhjatud kaubakastid.

Hea klient – ole nõudlik ja tähelepanelik. Tunne huvi, kus on keskuses evakuatsiooniuksed. Kui kuuled, et alarm on hakanud tööle, lõpeta ostmine ja lahku hoonest. Homme saab ka poodi minna, aga ainult siis, kui Sa elus oled. Jäta meelde: kuulen alarmi, lähen välja. Alati.

Kui tuleohutusteemast räägitakse, tuleohutusseadmed on töökorras-hooldatud, evakuatsiooniteed on vabad ja nii personal kui ostjad teavad, kuidas käituda, on tõenäosus, et midagi Kemerovo õnnetuse sarnast Eestis juhtub, väga väike. Õnnetus on sel juhul varakult avastatud, inimesed majast evakueeritud ja päästjad saavad kiiresti alustada oma tööga – päästmisega. Õnnetust pole võimalik päästmisega ära hoida.

Ennetame õnnetusi, päästame inimelusid ja vara, igaühe kaasabil.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474