Autor: Leena Paap • 26. november 2019

Kinnisvara korrashoid – kas see on atraktiivne eriala, mida õppida?

Enamus noori ja ka paljud täiskasvanud ei kujuta ette, mis valdkond on kinnisvara korrashoid ning milliseid karjäärivõimalusi see pakub. Sageli ei teata isegi seda, et sellist eriala on võimalik õppida, kirjutab Äripäeva Infopanga koostatud Kinnisvarahalduse ja hoolduse raportis Tallinna Tehnikakõrgkooli kinnisvara korrashoiu õppekava juht Leena Paap.
Tallinna Tehnikakõrgkooli kinnisvara korrashoiu õppekava juht Leena Paap
Foto: Tallinna Tehnikakõrgkool

Tahaks teenida palju raha, tahaks olla iseenda ülemus, tahaks olla sõltumatu, tahaks vastutada ainult iseenda eest, tahaks palju reisida, tahaks kindlustada endale tulevikku- osta maja, auto, tahaks et minu töö oleks minu hobi, tahaks…

Need on unistused, mida tuhanded noored asuvad pärast gümnaasiumi lõpetamist ellu viima. Kõigi ülikoolide peale kokku domineerivad populaarsuse poolest bakalaureuse astmes avalduste arvu järgi sellised erialad nagu ettevõtlus ja majandus, IT, arstiteadus ning suhtekorraldus. Magistriastmes paistavad esitatud avalduste arvu poolest samuti silma infotehnoloogia ning juhtimisega seotud erialad (allikas ERR). Inseneeria valdkonna erialad ei ole populaarsed. Veel ebapopulaarsem on noorte seas kinnisvara korrashoid.

Väga vähesed noored asuvad õppima kinnisvara korrashoidu. Enamus noori ja ka paljud täiskasvanud ei kujuta ette, mis valdkond on kinnisvara korrashoid ning milliseid karjäärivõimalusi see pakub. Teatakse väga hästi, kes on arst, jurist või arhitekt. Aga kes on ja mida teeb kinnisvara hooldaja või haldaja, seda ei teata. Sageli ei teata isegi seda, et sellist eriala on võimalik õppida.

Seni on kinnisvara korrashoiu eriala õpetatud Tallinna Tehnikaülikoolis. Alates 2017. aasta sügisest õpetatakse seda eriala Tallinna Tehnikakõrgkooli ehitusinstituudis. Kinnisvara korrashoiu õppekava tugineb „haldusjuht tase 6“ ja „hooldusjuht tase 6“ kutsestandarditele. See annab üliõpilasele teadmisi hoone konstruktsioonidest, tehnosüsteemidest, ehitusinfo modelleerimisest, ehitusmaksumusest, valdkonna seadusandlusest, lisaks loomulikult eriala spetsiifilised teadmised kinnisvara haldamisest ning kinnisvarakeskkonna korrashoiu -ja juhtimisalustest. Kuna tegemist on rakenduskõrgõppega on praktikal selles õppes tähtis koht. Olulisel kohal on ka digioskuste õpetamine.

Hoonete arhitektuurne kujundamine ja ehituslik projekteerimine ei toimu juba ammu paberi ja pliiatsi abil. Selleks kasutatakse erinevaid modelleerimisprogramme, mille tulemusena on muutunud ka majade ehitamine ning edaspidine haldamine ja hooldamine. Tallinna Tehnikakõrgkoolis õpetatava kinnisvara korrashoiu õppekava eesmärk on koolitada selle valdkonna jaoks spetsialiste, kes tööle asudes omavad väga häid teoreetilisi teadmisi ja samal ajal juba ka praktilisi kogemusi.

Tihe koostöö Eesti Kinnisvara Korrashoiu Liidu ja selle valdkonna ettevõtetega võimaldab kinnisvara korrashoiu üliõpilasel Tallinna Tehnikakõrgkoolis juba esimesel kursusel omandada praktilisi erialaseid teadmisi ettevõtetes. Ettevõtted pakuvad esmakursuslastele sageli ka töökohta, kuna nõudlus noore digipõlvkonna järgi on selles valdkonnas suur. Seda kinnitab ka asjaolu, et haldamist ja hooldamist vajavaid elu- ja äripindu tekib aktiivse ehitustegevuse tõttu aina juurde.

Kinnisvara korrashoid on kindlasti väga huvitav ja vaheldusrikas eriala. Kindlasti võimaldab see eriala ettevõtlikkust, paindlikku ajaplaneerimist ning rahvusvahelist koostööd.

Tulles tagasi pealkirjas püstitatud küsimuse juurde: „Kas kinnisvara korrashoid on atraktiivne eriala, mida õppida?“, siis minu vastus oleks: „Jah, on küll!“

UUS RAPORT ILMUNUD!

Äripäeva Infopangal on valmis kinnisvara korrashoiusektori järjekordne raport, mis seekord vaatleb III kvartali tulemusi.

* Kelle müügitulud kasvasid kõige rohkem?

* Kui palju saavad töötajad palka?

* Millised on juhtide ootused?

* Kes on suurim maksuvõlglane?

Vastuse neile küsimustele saab tellides Kinnisvarahalduse ja hoolduse kvartaliraporti Äripäeva e-poest!

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474