Alates esimesest koduostust investoriks

Öeldakse, et kodu pole kunagi ivesteering vaid ainult kulu. See väide on õige, kuid targalt tegutsedes on siiski võimalus kulu ajalises perspektiivis tuluks pöörata ning protsessis jõuda unistuste koduni, kirjutab BrokerStreet kinnisvarabüroo juht Maria-Kristina Sarapik.

BrokerStreet kinnisvarabüroo juht Maria-Kristina Sarapik  Foto: erakogu

Koduost on alati seotud suurte emotsioonidega. Emotsioonid aga nagu, me teame ,juhivad inimesi tihtipeale ebaratsionaalsete otsusteni. Kõik tahavad olla kohe naabrist paremad ja seega pannakse juba esimesel ostul sageli mängu kogu laenuvõimekus ja pigistatakse keskkoht püksirihmaga kinni. Ikka selleks, et osta võimalikult meeldiv asi. Milline on aga ostetud kinnisvara hilisem likviidsus ehk. kui lihtne seda on vajadusel maha müüa ning kui kõrget üüritootlust suudab kinnisvara vajadusel võrreldes ostuhinnaga ostetud, selle peale ei mõelda.

Näiteks on väga erinev tulevikuväärtus majal, mis ehitatud asukohta, kus tehinguid palju ja hinnal kasvuruumi võrreldes majaga, mis ehitatakse maapiirkonda, kus tehinguid vähe. On rohkelt piirkondi, kus eramu eest isegi ehitusmaksumust tagasi saada on pea võimatu ning üüriturg puudub.

Tavalise koduostja käitumine erineb tõelisest investorist, keda huvitab kinnisvara ostu puhul vaid numbrite mäng ehk võimalikult suur üüritootlus ja kapitali väärtuse kasv.

Vali likviidne kinnisvara

Kuid ka endale eluaset soetades sõltub varade portfelli kujunemine sellest, kas esimene ost sai tehtud peamiselt emotsiooni pealt ja kogu raha eest või lähtuvalt investor perspektiivist – läbimõeldult ja tulevikkuvaatavalt. Esimesel juhul on soetatud pikkadeks aastateks kohustus, mis vaevab omaniku rahakotti, ega lase kuigi hõlpsalt järgmist ostu sooritada. Erandiks siinkohal rahalist leevendust toovad juhused nagu pärandus, märgatav palgatõus või loteriivõit, kuid ka sel juhul on inimene stardis ajaliselt kaotanud ja korralikult koperdanud.

Kokkuvõtlikult öeldes on ka enda tarbeks mõistlik osta selline kinnisvara, mis on optimaalse suuruse ja ruumide arvuga, et saavutada tulevikus parim üüritootlus. Kindlasti on ülioluline hea asukoht, mis tagab likviidsuse ning ka objekti tehnilised ning sisekujunduslikud aspektid, mis teevad eluasemest kvaliteetse ja hinnatud vara. Kõigile neile tingimustele vastav Kinnisvara suudab väljaüürmise puhul ära teenindada laenumakse ning ajalises perspektiivis on oodata müügihinna tõusu.

Ära karda laenu võtta, aga laena targalt

Kindlasti tuleks välja arvestada mõistlik laenukoormus. Juhul kui kasutada ostuks ainult omafinantseeringut, oleks pärast ostu kasulik siiski kinnisvara hüpoteegiga koormata ja laenuraha kasutada, kui selle intressid mõistlikud on.

Kodulaene võib olla vähemalt 2 kui need on põhendatud. Lisaks saab ära kasutada ka tulumaksu maksusoodustust, mis tekib elukoha müügil, kui iga 2 aasta tagant üks elukoht müüa.

Kui sellist valemit põhjalikult koos muude pisidetailidega rakendada, siis on võimalik kinnsvararedelil üles ronida vahetades algostu ajas aina hinnalt kallimate ning suuremate varade vastu. Või soetada kinnisvara ajas juurde. Igal juhul tegeled sellisel teel kinnisvaraga raha teenimisega, samal ajal kui teised koduostjad on esimese ostuga finantsiliselt kahjulikku ämbrisse astunud, ostes analüüsimata vara kogu võimaliku laenuvõimekuse eest.

Kindlasti soovitan kinnisvara müügi- ja ostuprotsesside juurde kaasata professionaalne maakler, kes tunneb turgu ja oskab emotsioonivabalt kliendile nõu anda.

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806