Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 12. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks tasub kardinate valikul eelistada mootoriga aknakatted?

Kardinad iga kodu juurde kuuluvad sisekujunduselemendid, mis muudavad ruumid kauniks ja omanäoliseks. Ja mitte ainult – kardinad kaitsevad meid ka liigse päikesevalguse ja võõraste pilkude eest! Üheks populaarsemaks lahenduseks on motoriseeritud aknakatted, mida saab juhtida ka kodust eemal viibides. Mootoriga kardinate eelistest räägib Kristjan Koplimaa aknakatete täislahendusi pakkuvast ettevõttest Avaeksperdid OÜ.
Kardinate liigutamiseks mõeldud mootorid töötavad vaikselt.
Foto: Avaeksperdid

Kardinaid võime valida materjali, tegumoe ja mustri, aga ka uudsete tehniliste lahenduste poolest, kusjuures viimastel aastatel on tõepoolest kodukasutuses muutunud väga populaarseks mootoriga aknakatted. Pole ka ime, sest tegemist on mugava, turvalise ning energiasäästliku lahendusega – piisab vaid nupule vajutamisest ning toas on just nii hele või pime kui vaja.

Kellele meist ei meeldiks hommikuti voodist tõusmata kardinaid avada ja päikesevalgust tuppa lasta? Või vastupidiselt õhtul väsinult pikutades lihtsalt puldi abil lasta kardinad akna ette joosta? Sageli soetatakse elektriga töötavad kardinad ka seetõttu, et aknad on väga kõrged või kardinad asuvad kohas, kus neile on keerukas ligi pääseda. Esmapilgul kättesaamatu aken ei pea aga oma asukoha tõttu katteta jääma! Samuti mõelge ajakulule, mis igal hommikul ja õhtul kardinate sikutamiseks kulub.

Kõik aknakatete mootorid töötavad põhimõtteliselt hääletult, säästes kodu lisamürast. Elektrilise ruloo puhul võib kõige rohkem heli teha kanga avanemine ja seegi pole eriti vali.

Sageli ostetakse elektriga töötavad kardinad ka seetõttu, et aknad on väga kõrged.
Foto: Avaeksperdid

Müra ei tasu karta

Kardinate liigutamiseks mõeldud mootorid töötavad vaikselt ja neid saab ühendada erinevat tüüpi aknakatetega alates tekstiil-, rooma- ja ribakardinatest kuni turvakardinate ja ruloodeni. Kardinate liigutamiseks võib kasutada pulti, aga neid saab panna avanema ka kellaajaliselt või valgustundlikkuse järgi. Kasutajasõbralik tehnoloogia muudab kardinate „juhtimise” väga lihtsaks ja kiirelt õpitavaks.

Kõik aknakatete mootorid töötavad põhimõtteliselt hääletult, säästes kodu lisamürast. Elektrilise ruloo puhul võib kõige rohkem heli teha kanga avanemine ja seegi pole eriti vali. Summutatud hääle tagab ka see, et mootor avab elektrilise ruloo või kardina alati sujuvalt ja tasapidi, et mitte kangast kahjustada.

Kardinaautomaatika paigaldamine on jõukohane igale peremehele-perenaisele, kuid soovi korral tegeleb paigaldusega loomulikult tehnik. Oluline on, et lisaks sellele, et süsteem jääb kõrvale kuulmatuks, oleks see paigaldatud ka nähtamatult, jäädes toas silmade eest peitu. Võimalik valida elektrivõrku ühendatava või juhtmeta süsteemi vahel: juhtmevabad mootorid kasutavad töötamiseks patareisid, tänu millele töötab süsteem ka elektrikatkestuse puhul. Samuti annab nii pult kui ka lüliti aegsasti teada, kui mootori aku hakkab tühjaks saama. Elektriga ajami puhul pole aga samas tarvidust patareide pärast muretseda.

Ent nagu juba öeldud sai – valitud mudelist olenemata on automaatika paigaldamine kiire ja hõlbus ning kasutamine mugav, ohutu ja praktiliselt hääletu.

Automaatika kaitseb kodu liigse päikese ja uudishimulike pilkude eest

Automatiseeritud kardinasüsteemiga kodus tunnevad inimesed end kindlasti turvalisemalt, sest täisautomaatseid motoriseeritud aknakatted saab seadistada liikuma ka siis, ise eemal ollakse. Näiteks võib puhkusereisil olles jääda majast möödujatele mulje, nagu keegi oleks kodus, sest kardinad liiguvad iseenesest hommikul akna eest ära ja õhtul jälle ette.

Täisautomatiseeritud aknakate peaks rõõmustama ka lemmikloomaomanikke või toataimedekasvatajaid, kes saavad tänu valgusandurile panna ruloo või kardina reguleerima ruumi temperatuuri ja valgustaset. Ja loomulikult on ka enda mugavuse huvides hõlbus kasutada automaatset kardinalahendust, sest kui päike paistab suvel liiga intensiivselt, katab süsteem iseseisvalt aknad ning õhtul koju jõudes polegi toas ebameeldivalt palav. Ilm on viimasel ajal meie kliimavöötmes eriti muutlik ja mõnel pilvisel suvehommikul ei pruugi mõttessegi tulla, et päeval võib õhutemperatuur väga kõrgele tõusta.

OÜ Avaeksperdid on Eesti kapitalil põhinev firma, mis alustas tööd aastal 2005. Meeskonnal on aknakatete valdkonna alaseid kogemusi juba üle 19 aasta.

Avaeksperdid valmistavad kõike hoonete avakatetega seonduvat alates erinevatest materjalidest ruloo-, kassettruloo-, püstlamell-, paneel-, riba-, puit-, tekstiil ja bambuskardinatest kuni alumiiniumist turvakardinate, markiiside, päikesevarjude, liuguksed ja garderoobisüsteemide, putukavõrgude ning infrapuna kütteseadmeteni. Lisaks Eestile tegutsetakse ka piiri taga ning umbes kolmandik ettevõtte toodangust läheb ekspordiks.

Automatiseerida tasub lisaks kardinatele ka uksed ja kodukinoekraan

Avaeksperdid pakuvad raskemate tekstiilkardinate ja suurte konstruktsioonide (nagu markiisid ja turvakardinad) puhul on Somfy mootoreid. Lisaks leiavad Somfy mootorid kasutust ka mujal, näiteks uste, garaažiuste ja aiaväravate juhtimisel, aga miks mitte ka suure kodukinoekraani kinni- ja lahtirullimisel? Esitlusekraanide avamine mootoriga töötab sarnasel põhimõttel ruloode avamisega.

Somfy ise ütleb, et mootor tähendab võimalust aknakatet avada igapäevaselt, mitte kord aastas. See on täiesti õige: kui on olemas võimalused mugavamaks eluks, tuleb neid võimalusi kasutada! Võimalik on aknakatete juhtimine ühtsesse süsteemi koos soojustuse, elektri ja turvasüsteemiga ning nende juhtimine netiseadme abil. Motoriseerimine ja automatiseerimine võiks alata väikeste sammudega. Miks mitte alustada lihtsamast nagu aknakatted ja vaadata, kas selline elustiil sobib teiega?

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474