Autorid: Indrek Mäe, kinnisvarauudised.ee • 13. veebruar 2020

Korterite hinnalagi on lähedal

Ehkki keskmise korteri keskmise hinna muutumine kuu lõikes ei anna veel kinnisvaraturu kohta täit selgust, nõustus Merko Ehituse juht Andres Trink, et hinnatõusuks enam suurt ruumi pole.
Merko Ehituse juht Andres Trink
Foto: Andras Kralla

Tänases Äripäeva raadio hommikuprogrammis esinenud Merko Ehituse juht Andres Trink vastas küsimustele kinnisvaraturu üldise olukorra ja Merko majandustulemuste kohta. Merko värske teate kohasel pakub juhatus seekord dividendiks 0,60 eurot aktsia kohta, mis teeb dividenditootluseks 5,7%. Eelmisel kahel aastal on dividendiks makstud 1 euro aktsia kohta. Samuti on kahanenud teostamata tööde portfell.

Trink ütles kommentaariks, et Merko pikaajaline dividendipoliitika on vahemikus 50-70 % aastakasumist. „Tõsi, et oleme viimasel 5 aastal maksnud üle selle vahemiku, selle eesmärk on olnud muuta meie kapitali struktuuri efektiivsemaks. Viimasel paaril aastal oleme aga nihutanud fookust rohkem enda arendusvaldkonnale,“ selgitas Trink, kelle sõnul on ettevõte praegu aktiivses arenemisfaasis, mistõttu investeeris Merko eelmisel aastal rohkem kui 100 miljonit eurot kinnisvaravaldkonda, et tagada pikem perspektiiv meie korteriarendusärile.

„Teisisõnu liigume pärast suhteliselt agressiivset dividendipoliitikat pikaajalise normaliseeritud dividendi tasemele, mis on 65% dividendimäär,“ kinnitas Andres Trink.

Teostamata tööde portfellis pole Trinki sõnul oma ettevõtte arendusi. „Meie korterite arenduste maht on kasvanud, praegu on korterite laovaru rohkem kui 1000 korterit üle Baltikumi. IV kvartalist tuli müügitulu rohkem kui pooles ulatuses korterite müügist. Seda tuleb teostamata tööde portfelli numbreid vaadates arvestada. Küll aga teeme tõsiselt tööd, ja loodame et suudame oma ehituslepingute portfelli täiendada.“

Sel nädalal vahendas kinnisvarafirma 1Partner Maa-ameti eelmise kuu statistikat, mille järgi muutus Tallinna korteri hind jaanuaris detsembriga võrreldes 6,7% odavamaks. „Loomulikult jälgime statistikat, kuid turu keskmise korteri hinna kõikumine kuude lõikes pole kõige põhilisem näitaja,“ ütles kommentaariks Andres Trink. „Meie jälgime oma arendusprojektide eelmüügi taset ja teeme otsused selle pealt. Tõsi on, et Tallinnas kasvavad hinnad kiiresti ja hinnatase liigub sinna, kus edasist kasvu näha on keeruline. Sõltub üldisest majandusarengut, kuid senist kiiret tõusu vaadates samas tempos kasvu tulevikuks prognoosida ei saa. Seetõttu peavad olema arendajad konservatiivsemad. leidma sisemist efektiivsust, tegelema oma kliendi kogemuse ja müügitöö parandamise ning tootearendusega."

Loe lisaks
Tallinna korter läks veidi odavamaks

Ärikinnisvara turul on üha enam näha, kuidas suuri ärikinnisvara arendusprojekte lükatakse rohkem edasi, ettevalmistusperiood on pikenenud. „On tunda, et büroohoonete puhul on arendajatel üsna keeruline leida piisavat rentnike baasi või ankurrentnikke juba arendusfaasis. Arendajad peavad arvestama, et üürnikud aktiveeruvad pool aastat enne maja valmimist ja arendajate seisukohast on see üsna suur risk. Seda näevad ka finantseerijad, seega peab projektide ettevalmistus olema oluliselt põhjalikum, eriti Tallinnas ja Vilniuses, kus viimastel aastatel tulnud turule arvestatav hulk büroopinda, sama käib kaubanduspindade kohta,“ kommenteeris Merko Ehituse juht.

Kuula intervjuud. Küsimusi esitab Indrek Mäe.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474